Ugrás a tartalomhoz

Útipatika/Receptköteles gyógyszerek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Receptköteles gyógyszerek

Egyes országok megkövetelik nemcsak a kezelőorvos, hanem a nemzeti egészségügyi hatóság tanúsítványát is a szedett gyógyszerek tekintetében.
Angioedema anaphylaxiás reakciója.
A receptköteles gyógyszerek adagolása a mellékelt receptek másolatain megtalálhatók, amit természetesen az útipatikához kell csomagolni, ezért sem adunk adagolásra vonatkozó utasításokat. Csak a tárolásra, bevételre és javallatokra vonatkozó adatok szerepelnek. Természetesen a felíró orvos a beteget felkészíti pl.: egy utazási hasmenés kezelésére. A vényköteles gyógyszerekhez orvosi igazolást kell csatolni, orvos által aláírt igazolást, hogy az utazó a gyógyszert személyes használatra viszi magával.
Egyes országok megkövetelik nemcsak orvos, hanem a nemzeti egészségügyi hatóság tanúsítványát is. Családorvossal, klinikai gyógyszerésszel konzultálni kell, mielőtt bármilyen gyógyszert gyermekek, terhesnők, szoptatós anyák részére gyógyszert beszereznénk. Győződjön meg róla, hogy nem allergiás egyik gyógyszerre sem, amit használni kíván. A gyógyszereinek megosztása, cseréje más személyekkel potenciálisan veszélyes, és nem javasolt. Megfelelő mennyiségű gyógyszer szemszámra történő kiszámítása az utazás idejére. Vényköteles gyógyszerek receptjeiről fénymásolat készítése ajánlott. Ellenőrizze a célországban rendelkezésre álló gyógyszereket, de a régióban gyártott gyógyszerek lehetnek illegálisak, hamisak, másoltak, átcsomagoltak, ezért külföldön vásárolt gyógyszerrel óvatosan kell eljárni. Ne kezelje magát, vagy ha nincs más alternatíva csak akkor, ha nem okoz gondot a probléma.
A felnőtt egyszeri adagok 70 kg-os testtömegű betegre vonatkoznak. Bővebben a gyógyszerek adatai:
Ogyi gyogyszeradatbazis
Drugs

Anafilaxia ellenes gyógyszerek

Epi-Pen önadagoló injekció, izomba történő beszúrás alkalmazására. Életmentő gyógyszer!
Epi-pen auto injekció anafilaxiás sokk kezelésére

epinephrine (++Epipen 0,3 mg oldatos injekció 1x2 ml)

Bőr-teszt allergia kimutatására.
Omalizumab rekombináns DNS-ből származó humanizált IgG1k monoklonális antitest, amely szelektíven kötődik a szabad humán immunglobulin E-hez (IgE) a vérben, az intersticiális folyadékban, a membránhoz kötött formája IgE (mIgE) felületén mIgE-expresszáló B-limfocitákhoz. Egy humanizált antitest, amely 12 éves és annál idősebb közepesen súlyos allergiás asztmában engedélyezett az Egyesült Államokban és a súlyos fokú, perzisztáló allergiás asztma sok más országban.
Dexamethason inyekció szisztémás alkalmazása: agyi ödéma (vizenyő), amelyet agytumor, koponya-agyi trauma váltott ki, súlyos túlérzékenységi (allergiás-anafilaxiás) reakciók (primer adrenalin-injekció után), heveny, súlyos hörgőasztma (rohamokban jelentkező nehézlégzés), kiterjedt, akut, súlyos bőrbetegségek esetén parenterális kezelés megkezdésére (eritroderma, pemfigusz vulgárisz, akut ekcéma), súlyos fertőzések, toxikus állapotok (tífusz); csak megfelelő fertőzésellenes terápia mellett.

Alkalmazás szabadban bővebben

Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!
Felhasználhatósági időtartam:
A fénytől való védelem érdekében a gyógyszert a dobozban kell tartani. Fény vagy levegő hatására az adrenalin gyorsan lebomlik és rózsaszínű vagy barna lesz. Ne felejtse el időről időre ellenőrizni az EpiPen autoinjektorban levő üveg tároló tartalmát, hogy megbizonyosodjon, hogy a folyadék még tiszta és színtelen. :Cserélje ki az autoinjektort a lejárati idő után, vagy korábban, ha az oldat elszíntelenedik, vagy üledéket (szilárd anyag) tartalmaz.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Az epinefrin (adrenalin) gyors beadása életmentő lehet bizonyos szituációkban, pl.: méhcsípés, vagy étel után kialakuló anafilaxiás sokk vagy allergiás reakció. A dózist orvosa határozza meg, aki azt Önre szabja. A szokásos felnőtt dózis allergiás vészhelyzetekben 0,3 mg adrenalin intramuszkulárisan beadva. Ha akut allergiás reakció tüneteit észleli, azonnal alkalmazza az EpiPent-t. Mindegyik EpiPen autoinjektor egyetlen 0,3 ml folyadék formájú dózist juttat be, amely 0,30 mg (300 mikrogram) adrenalinnak felel meg. Alkalmazás után 1,7 ml marad az autoinjektorban, de ezt már nem lehet felhasználni.
Néha egyetlen adrenalin dózis nem elegendő egy allergiás reakció hatásainak teljes visszafordítására. Ezért orvosa egynél több EpiPen-t írhat fel Önnek. Újabb injekció beadására kerülhet sor. Ha az első injekció után 5-15 percen belül tünetei nem javulnak, vagy romlik az állapota, egy második EpiPen injekcióra is szüksége lehet. Ezért jó gondolat, hogy mindig egynél több EpiPen-t hordjon magánál.
A beadás módja
Az EpiPen-t úgy tervezték meg, hogy orvosi képzettséggel nem rendelkező személy is könnyen használni tudja. Az EpiPen-nel egyszerűen határozottan meg kell döfni a comb külső részét, körülbelül 10 cm távolságból. Nincs arra szükség, hogy pontosan helyezzék el a comb külső részén. Amikor határozottan megdöfi a combját az EpiPen-nel, :akkor egy rugóval aktivált dugattyú szabadul fel, amely a rejtett tűt a combizomba döfi, és bejuttatja az :adrenalin dózist. Ha ruha van Önön, akkor az EpiPen-nel a ruhán keresztül is lehet injekciózni. Az EpiPen :használati utasítását gondosan követni kell. Az EpiPen-t csak a külső combba szabad injekciózni. Nem szabad a :farpofába injekciózni.
Használati utasítás:
Tökéletesen ismerkedjen meg az EpiPen-nel, azzal, hogy mikor és hogyan kell használni.
Ezeket az utasításokat csak akkor kövesse, ha készen áll a felhasználásra. Az autoinjektort a közepén fogja meg, sohasem a végein. A helyes beadáshoz nézze meg a diagrammokat, és kövesse ezeket a lépéseket:
- Soha ne tegye a hüvelykujját, ujjait vagy kezét a fekete hegyre.
- Amíg nem áll készen az alkalmazásra, ne távolítsa el a szürke védősapkát.
1. Az EpiPen-t fogja a domináns kezébe (amelyikkel ír), úgy, hogy hüvelykujja a szürke sapkához legyen a legközelebb, és markolja meg az egységet (a fekete heggyel lefelé).
2. A másik kezével húzza ki a szürke védősapkát.
3. Tartsa az EpiPen-t a külső combtól körülbelül 10 cm távolságban. A fekete hegynek a külső comb felé kell mutatnia.
4. Az EpiPen-t határozottan, derékszögben (90°) döfje a külső combba. (figyeljen a kattanásra)
5. 10 másodpercig tartsa szorosan. Az EpiPen-t el kell venni, majd biztonságosan meg kell megsemmisíteni.
6. Az injekciózás helyét 10 másodpercig kell masszírozni.
Az EpiPen autoinjektorban lehet egy kis légbuborék. Ez nem befolyásolja a készítmény hatásosságát.
Bár a felhasználás után a folyadék legnagyobb része (körülbelül 90%) az EpiPen-ben marad, nem lehet újra :használni. Felhasználás után az EpiPen-t tegye be a hozzá tartozó csőbe, majd vigye magával, amikor legközelebb :meglátogatja orvosát, a kórházat vagy a gyógyszertárat.
Mivel az EpiPen-t csak sürgősségi kezelésre tervezték, ezért az EpiPen használata után mindig azonnal orvosi :ellátást kell keresnie, azzal, hogy elmegy orvosához, vagy a legközelebbi kórházba. Győződjön meg, hogy :informálja az egészségügyi szakembert arról, hogy intramuszkuláris adrenalin injekciót kapott, vagy mutassa meg :neki a tartóedényt és/vagy a tájékoztatót.
Ha az előírtnál több EpiPen-t alkalmazott
Adrenalin túladagolása, vagy véletlen injekciózása esetében mindig azonnal orvosi segítséget kell keresni.

dexamethason (++Dexa-Ratiopharm 4mg/ ml oldatos injekció 10x)

Tárolás:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Az ampullát tartsa a dobozában. A Dexa-ratiopharm injekciót az ampulla felnyitása után azonnal fel kell használni! Az ampullában esetleg maradt anyagot meg kell semmisíteni!
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Súlyos túlérzékenységi (allergiás-anafilaxiás) reakciók (primer adrenalin-injekció után), heveny, súlyos hörgőasztma (rohamokban jelentkező nehézlégzés), kiterjedt, akut, súlyos bőrbetegségek esetén parenterális kezelés megkezdésére (eritroderma, pemfigusz vulgárisz, akut ekcéma).
Prednisone 20 MG tabletta, a tabletta hatóanyaga a prednizolon, amely a szteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Allergiás, gyulladásos és a szervezet védekezőképességét érintő betegségekben alkalmazható.

prednisolone (++Prednisolon-Richter 5 mg tabletta 100 x)

Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A Prednisolon tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:
A készítményt étkezés előtt vagy után kell bevenni.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Glükokortikoidok csoportjába tartozó szintetikus szteroid hormon, súlyos túlérzékenységi (allergiás-anafilaxiás) reakciók (primer adrenalin-injekció után), heveny, súlyos hörgőasztma (rohamokban jelentkező nehézlégzés), kiterjedt, akut, súlyos bőrbetegségek esetén parenterális kezelés megkezdésére (eritroderma, pemfigusz vulgárisz, akut ekcéma). Tűz hangya harapás, mérges szömörce, mérgező tölgy, mérges szumak okozta allergiás reakció csökkentésére. Súlyos akut hegyi betegség tüneteinek kezelésére.
Azithromycin 250 mg caps. A gyógyszer fertőző betegségek kezelésére szolgáló antibiotikum. Gátolja a baktériumok fehérjeszintézisét, ezáltal megakadályozza a baktériumok növekedését és szaporodását. Felső- és alsó légúti- és szájfertőzések kezelésére. Bőr- és lágyrész fertőzés. Lyme-kór első stádiuma. Szexuális érintkezéssel átvihető megbetegedések, utazási hasmenés kezelésére. 11 June 2010.

Antibiotikumok

Amoxicillinum egy széles spektrumú, bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer (antibiotikum). A készítmény a penicillinek csoportjába tartozik. A két hatóanyag, az amoxicillin és a klavulánsav kombinációjával hatékony számos amoxicillin-rezisztens baktériummal szemben. A felső- és alsó légutak fertőzése, húgy- és ivarszervek fertőzése, a bőr- és lágyszövetek fertőzése.

azitromicin (++Sumamed caps., susp., inj.)

Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:
A Sumamed 250 mg kemény kapszulát naponta egyszer kell bevenni, legalább egy órával az étkezés előtt, vagy legalább két órával utána.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
A gyógyszer fertőző betegségek kezelésére szolgáló antibiotikum. Gátolja a baktériumok fehérjeszintézisét, ezáltal megakadályozza a baktériumok növekedését és szaporodását. A Sumamed 250 mg kemény kapszula az alábbi betegségek kezelésére javallt. Felső légúti és szájfertőzések: torokgyulladás, melléküreg-gyulladás (arcüreg-, homloküreg-, orrmelléküreg-gyulladás), foggyulladás, középfülgyulladás. Alsó légúti fertőzések: hörgőgyulladás, tüdőgyulladás. Bőr- és lágyrész fertőzés: eritéma migránsz (a Lyme-kór első stádiuma), orbánc, ótvar és másodlagos gennyes bőrgyulladás. Szexuális érintkezéssel átvihető megbetegedések: szövődménymentes húgycsőgyulladás/méhnyak-gyulladás., utazási hasmenés kezelésére. Széles spektrumú antibiotikum, a legjobb alternatív kezelés az utazók hasmenésére, ez a választandó szer gyermekeknél; légúti fertőzésekben, tífuszban és kolerában hatásos, az azitromicin hatékony szexuális úton terjedő betegségekben- gonorrhoea és Chlamydia fertőzés esetén. Sinusos fejfájás.
Ne használjuk ismert erythromycin allergiában.

amoxicillinum és acidum clavulanicum (+Augmentin 250 mg vagy 500 mg és 125 mg acidum clavulanicum tabl. susp. inj.)

Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:
A ftablettát szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni. Az esetleges emésztőrendszeri problémák elkerülése érdekében a ftablettát közvetlenül étkezés előtt javasolt bevenni.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Széles spektrumú béta-laktám antibiotikum, harapott sebek, bőrfertőzések, légúti fertőzésekben: sinusitis, tonsilitis, pharyngitis, otitis és pneumonia, amennyiben a fertőzést Streptococcus pyogenes, Haemophilus influensae és Streptococcus pneumoniae kórokozók okozzák, továbbá húgyúti fertőzésekben, nemi fertőzésekben (syphilis), meningitisben és sepsisben penicillin, ampicillin és aminoglikozidok kombinációja ajánlott. Sinusos fejfájás. Tályogos fogfertőzés. Penicillin-allergiában ellenjavallat. Bőrkiütésben a kezelést le kell állítani. Hasmenést okozhat. Halfeldolgozók kezéhez hasonló sérülések, vágások elfertőződésének megelőzésére.

bacitracin-cink & neomicin-szulfát (++Baneocin 3,86 mg bacitracin-cink/g & 7,87 mg neomicin-szulfát/g kenőcs 20 g)

Kétféle antibiotikum kombinációja. Kizárólag külsőleg alkalmazható. Két, a kórokozókat helyileg igen hatékonyan elpusztító hatóanyagot - neomicint és bacitracint - tartalmaz. A Baneocin kenőcs a bőrön, a seben helyileg alkalmazandó.
Neomycin 2D térbeli kémiai szerkezete.
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
A bőrre és a bőrfüggelékekre terjedő, gócos, vagy kis kiterjedésű baktérium okozta fertőzés kezelésére használható eredményesen (széles hatásspektrum). Levedző szúrt seb kezelése a mellkason, gézlapra helyezve, nyomókötést alkalmazva. Gócos bakteriális fertőzések: szőrtüsző gyulladás (furunculus, carbunculus -sebészeti kezelés után), verejtékmirigy-gyulladás (hidradenitis), verejtékmirigy-tályog (periporitis), körömágygyulladás (paronychia). Kis kiterjedésű bakteriális bőrfertőzések: ótvar (impetigo), fertőzött lábszár fekély (ulcus cruris), másodlagosan fertőződött ekcéma, felrepedezett bőr és a felszakadt bőr másodlagos fertőzései, plasztikai sebészet és bőrátültetés (megelőzésként és a kenőccsel átitatott kötések előállítására). Égett és forrázott sebek helyi antibiotikus védelmére. Nagy és kis sebészeti beavatkozások után: A Baneocin kenőcs adjuvánsként alkalmazható az utókezelés során. A Baneocin kenőccsel folytatott célzott helyi kezelés javasolható pl. külsőfül-gyulladás, műtét utáni sebek gyógyulásának elősegítésére.Barna remete pók harapás okozta fertőzés megelőzése. Tarantula harapás és antidotum.

cefuroximum-axetil (++Zinnat 125 mg, 250 mg vagy 500 mg tabl. susp.,inj.)

Zinnat tabl. az alábbi állapotok kezelésére használható: fül-, melléküreg- és torokfertőzések, a mellkasi szervek fertőzései, hörghurut, a húgyhólyag fertőzései, a bőr, és közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetrétegek fertőzései felnőtteknél és 12 év feletti gyermekeknél.
Tárolás:
A Zinnat tabletták legfeljebb 30 °C-on tárolhatók.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:
A tablettát étkezés után, szétrágás nélkül kell bevenni, előzetesen széttörni nem szabad.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Széles spektrumú cefalosporin, harapott sebek, bőrfertőzések, légúti fertőzésekben: tonsilitis, pharyngitis, otitis és pneumonia, szemfertőzés, szemtályog, fog fertőzése. Penicillin-allergiában óvatosan adható kereszt-allergia miatt. Halfeldolgozók kezéhez hasonló sérülések, vágások elfertőződésének megelőzésére.

ciprofloxacin (++Ciprobay 250 mg, 500 mg tabl., susp., inf.)

Ciprofloxacin 250 mg, utazási hasmenés kezelésére. A gyógyszer fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum.. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos. Mexikó, 2009. február 15.
Tárolás:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A Ciprobay egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:
Hacsak nem étkezés közben veszi be a Ciprobay filmtablettát, ne egyen vagy igyon semmilyen tejterméket (például tejet vagy joghurtot) vagy hozzáadott kalciumot tartalmazó italt a filmtabletták bevételekor, mivel ezek befolyásolhatják a hatóanyag felszívódását.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
A Ciprobay filmtabletta a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos. Felnőttek esetében a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható: légúti fertőzések, hosszan tartó vagy kiújuló fül- vagy arcüregfertőzések, húgyúti fertőzések, férfi és női nemi szervek fertőzései,gyomor-bélrendszeri fertőzések és hasüregi fertőzések, bőr- és lágyrészfertőzések, csont- és ízületi fertőzések, Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére, a lépfene kórokozójának belégzése eseténSzéles spektrumú, a kinolonok csoportjába tartozó, utazási hasmenés elsőnek választandó szere, hatékony akut bakteriális bronchitisre, közösségben szerzett tüdőgyulladásra, húgyúti fertőzésekre, tífusz, bőrfertőzések (cellulitis), és nongonococcalis urethritis. Korallok, tapadó kagylók, tengeri sünök, tüskésrája okozta vágások, karcolások kezelésére.
Ellenjavallt: 18 éves kor alatt, terhességben, szoptatás esetén.
Mellékhatások: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.
A Klacid a klaritromicinre érzékeny kórokozók által okozott alsó- és felső légúti fertőzések, bőr- és lágyrész fertőzések, fogászati és szájsebészeti gyulladások kezelésére alkalmas antibiotikum. A klaritromicin az erithromycin félszintetikus származéka, gátolja a klaritromicinre érzékeny kórokozó baktériumok fehérjeszintézisét.

clarithromycin (+Klacid 500 mg tabletta 10x)

Tárolás:
Legfeljebb 30 °C-on, száraz helyen, fénytől védve tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A filmtablettát egészben kell lenyelni. A gyógyszer bevételét nem szükséges étkezéshez kötni.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
A Klacid a klaritromicinre érzékeny kórokozók által okozott alsó- és felső légúti fertőzések, tüdőgyulladás, bronchitis, torok- és orrmelléküreggyulladás, bőr- és lágyrész fertőzések, fogászati és szájsebészeti gyulladások, valamint más gyógyszerekkel kombinálva Helikobacter pilori okozta fekélybetegség kezelésére alkalmas antibiotikum. A klaritromicin az erithromycin félszintetikus származéka, gátolja a klaritromicinre érzékeny kórokozó baktériumok fehérjeszintézisét. Búvárkodás okozta arcüregi nyomásfokozódás kezelésére. Cápa-harapás, Moray angolna és a Nagy barrakuda okozta sebek kezelésére. Halfeldolgozók kezéhez hasonló sérülések, vágások elfertőződésének megelőzésére.

Doxycyclin ++Doxycyclin Al 100 mg 8x kapszula)

A kapszula a tetraciklin antibiotikumok csoportjába tartozó széles spektrumú antibiotikum. Légúti és fül-orr-gégészeti fertőzések, a húgy-ivarrendszer fertőzései, A gyomor-bélrendszer fertőzései, Az epeutak fertőzéseinek ambuláns kezelése. Bőrbetegségek: akne középsúlyos és súlyos esetei helyi kezeléssel kombinálva. Klamídiák által okozott kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz) és trahoma. Borrelia által okozott fertőzések, mint az ún. eritéma krónikum migrans, illetve a Lyme-betegség (elsősorban a kullancsok csípésével terjedő fertőzések). Ritka fertőzések, mint brucellózis, ornitózis, bartonellózis, listeriózis, rikettsiózis, melioidózis, pestis,
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A Doxycyclin AL kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal:
A Doxycyclin AL kapszulát rendszeresen, vagy reggelenként a reggeli közben vagy valamelyik másik étkezés alatt, bőséges folyadékkal (de nem tejjel vagy tejtermékkel), pl. egy pohár vízzel kell bevenni. Az étkezés közben történő szedéssel csökkenteni lehet a gyomor-bélrendszeri mellékhatások előfordulását. Mindig függőleges (ülő vagy álló) testhelyzetben és bőséges folyadékkal vegye be a kapszulákat. Körülbelül 10-15 perccel a kapszulák bevétele után újból igyon egy nagy pohár vizet.
Ne fogyasszon tejet, tejtermékeket és kalciumot tartalmazó gyümölcsleveket a Doxycyclin AL kapszulával együtt. Az ilyen ételek, illetve italok fogyasztása előtt vagy után 2-3 órával vegye be a Doxycyclin AL kapszulát.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Széles-spektrumú antibiotikum, arcüreg-gyulladás, nők kismedencei infekció okozta fájdalom. Korallok, tapadó kagylók, tengeri sünök, tüskésrája, tüskésrája okozta vágások, karcolások kezelésére.

metronidazolum (+Klion 250 mg tabl, inf., supp.,)

A tabletta különböző baktériumok és egyéb kórokozók által kiváltott fertőzések, valamint egyéb betegségek kezelésére szolgál.
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó
Az Klion tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal. A Klion tabletta szedése alatt tilos szeszesitalt fogyasztani, mert a hatóanyag és az alkohol együttes hatása rosszullétet, hányingert, hányást, fejfájást, kipirulást okozhat.
A tablettákat szétrágás nélkül, evés közben vagy után, kevés vízzel kell bevenni.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Baktériumok és egyéb kórokozók által kiváltott fertőzések, valamint egyéb betegségek kezelésére szolgál. Giardiasis, ostorosok osztályába tartozó egysejtűek okozta betegség megszüntetésére. A készítmény alkalmas a műtéti fertőzések megelőzésére is. Hashártyagyulladásban, vakbélgyulladásban, a foggal kapcsolatos fertőzésekben alkalmazandó. :Nők kismedencei infekció okozta fájdalmának kezelésére. :Parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek, Protozoon-ellenes szerek, Amoebicidek és hasonló protozoon elleni szerek Cápa-harapás, Moray angolna és a Nagy barrakuda okozta sebek kezelésére.

nitazoxanide (+Alina 500 mg tabl. 60 x Nitazoxanide)

A gyógyszert egyes bél parazita fertőzések (pl., Cryptosporidium parvum és Giardia lamblia) okozta hasmenés kezelésére használják.
Tárolás:
Legfeljebb 25 C, fénytől és nedvességtől védve. Ne tárolja a fürdőszobában.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Giardiasisban, ostorosok osztályába tartozó egysejtűek okozta betegség megszüntetésére és cryptosporidiosis, Cryptosporidium parvum intracellularisan (sejten belül) élősködő protozoon (egysejtű) parazita által okozott bélfertőzéses hasmenés kezelésére. Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszer. Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem kapható orvosi vényen rendelt gyógyszerek legális beszerzése nemzetközi nagykereskedelmi hálózaton keresztül, távolabbi országokból is a Pharmafutár gyógyszerforgalmazó vállalkozás segítségével.[1] keresztül.

polimixin-B-szulfát, neomicin-szulfát és hidrokortizon (+Otosporin fülcsepp)

A fülcsepp helyi kezelésre szolgáló antibakteriális készítmény, amelynek gyulladásgátló hatása is van. A külső hallójárat gyulladásos megbetegedéseinek és duzzanatának kezelésére szolgál.
A hidrokortizon 3D molekula-szerkezete.
Tárolás:
Legfeljebb 25°C-on, fénytől védve tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Helyi kezelésre szolgáló antibakteriális készítmény a külső hallójárat megbetegedéseiben alkalmazandó szer. Az Otosporin kizárólag fülcseppként használható, szembe cseppenteni nem szabad! Használat előtt óvatosan rázza fel a tartályt! Tisztítsa ki és szárítsa meg a fülét, mielőtt a fülcseppet alkalmazza. NE használjon szappant, mivel az befolyásolhatja az antibiotikumok hatását. A szokásos adag felnőtteknél naponta 3-4-szer 3 csepp a beteg fülbe. 7 napnál tovább ne használja a fülcseppet, kivéve, ha az orvos ezt előírja. Gyermekeknél 2 éves kortól a felnőtteknek előírt adagban alkalmazható az Otosporin.

praziquantel (Biltricide 600 mg 6x)

Prazikvantel a Schistosoma haematobium (húgyúti vagy egyiptomi vérvizelés) okozta fertőzés gyógyítására. A prazikvantel növeli permeabilitását a membránok schistosoma sejtek felé a kalcium ionoknak, ami a féreg paralízisét okozza.
Tárolás:

Legfeljebb 25°C-on, fénytől védve tárolandó.

Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Schistosomiasis, a Schistosoma haematobium (húgyúti vagy egyiptomi vérvizelés) okozta fertőzés gyógyítására. Salmon betegségben, Hydatid által okozott betegségek Echinococcus férgességben. Cysticercosisban, Taenia solium által okozott fertőzés az agy és / vagy az izmok betegsége, a peték és lárvák által a sertés-galandférgességben. Macskafélék taeniasisa, amit macskák gastrointestinalis fertőzése. a felnőtt galandféreg, a Taenia taeniaeformis okoz. Toxocariasis, a macskák és kutyák bélfertőzése.A férgesség okozója az orsóféreg / fonálféreg Toxocara cati vagy Toxocara canis. Schistosomiasis okozta trematódák a nemzetség Schistosoma. Clonorchiasis, a kínai májmétely Clonorchis sinensis okozta mételybetegségben. Paragonimiasis, amit a tüdő métely, elsősorban a faj Paragonimus westermani. Mételyfertőzés ("máj rothadás") által előidézett Fasciola hepatica (a közös májmétely) vagy Fasciola gigantica. Diplozoon paradoxum és egyéb Trematoda fertőzések számos halfaj betegsége.

rifaximin (+Normix 200 mg tabl., gran.)

Rifaximin utazási hasmenés kezelésére. The American journal of gastroenterology. 5 (98), ss. 1073–8 (maj 2003).
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza.
Rifaximin egy új antibiotikum, ami a rifamicin csoport új tagja. A szájon át adott rifaximin gyakorlatilag nem szívódik fel a gyomor-bél traktusból (kevesebb, mint 1%), ahol magas koncentrációt ér el, így igen hatékony a kórokozó baktériumok elpusztításában. E. coli (ETE: enterotoxigenic E. coli ) fertőzésekben.

sulfamethoxazolum és trimetoprimum(++ Sumetrolim 400 mg és 80 mg tabl,. susp., inj.,)

A trimetoprimum Haemophilus influenza, Escherichia coli és Klebsiella pneumonia specieszekre hatékony. Trimethoprim kötődik a dihidrofolát reduktázhoz és gátolja a dihidrofolsav tetrahidrofolsav átalakulást(THF). A THF esszenciális prekurzora a timidin-szintézisnek. Ez a biokémiai folyamat ütközik a baktérium DNS-szintézisével és így a szaporodás gátolt lesz.
Streptococcus, Staphylococcus aureus (MRSA), Escherichia coli, Haemophilus influenzae. Sulfamethoxazol a paraamino-benzoesav kompetitív antagonistája, ezáltal a baktérium folsav-szintézisét gátolja, amely életfontosságú a baktérium számára.
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás
A tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza. A tablettákat bő folyadékkal, lehetőleg étkezés után kell bevenni.
Antimikróbás hatású készítmény, légúti fertőzések: hörghurut, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, egyes tüdőgyulladások, emésztőrendszeri fertőzések: bélgyulladás, utazók hasmenése, hastífusz, vese-, húgyúti fertőzések: heveny hólyaghurut, nemi szervek fertőzései: nők kismendencei gyulladása, bizonyos húgycsőgyulladás, bőrfertőzések: furunkulus, tályog, sebfertőzés. Cápa-harapás, Moray angolna és a Nagy barrakuda okozta sebek kezelésére. Korallok, tapadó kagylók, tengeri sünök, tüskésrája okozta vágások, karcolások kezelésére.

Bőr- és nyálkahártya betegségek gyógyszerei

A Ftorocort kenőcs mérsékelten erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. A kenőcs egyes bőrbetegségek (pl. az ekcéma, és a pikkelysömör bizonyos formái, allergiás bőrgyulladás) helyi kezelésére szolgál.

triamcinolone (+Ftorocort 1 mg/g kenőcs 15 g)

Tárolás:

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A Ftorocort kenőcsöt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Kortikoszteroidot tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Genny hernyók okozta bőrreakciók kezelésére. Mérges szömörce, mérgező tölgy, mérges szumak okozta bőrgyulladás kezelésére. Végtagok fagyása esetén a szövetkárosodás megelőzésére. Tengeri fürdőzők, úszók hínár okozta bőrviszketésének, bőrgyulladásának gyógyítására. Tengeri szivacsok medúza csípések okozta bőrviszketés, bőrgyulladás kezelésére.

benzalkonium-klorid (+Benzalkonium chloratum solutum 10%)

benzalkonium-klorid, antiszeptikum és dezinficiens. A kvaterner ammóniumvegyületek mikroorganizmusok elleni fertőtlenítő hatású anyagok, valamint gombaölő tulajdonságúak. Antimikrobás hatásukat a mikroorga­niz­musok enzimreakcióinak bénításával, a sejtmembrán áteresztőképességének (permeabilitásának) meg­változtatásával (így megakadályozva annak tápanyagfelvételét), valamint az élesztőgombák légzési enzimjeinek blokkolásával fejtik ki.
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Állati harapások okozta sebek kimosása, veszettség kórokozóját elpusztítja.

Fájdalomcsillapítók dihidrokodein (+Hydrocodin 10 mg tabletta 20x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Kínzó, száraz köhögés csillapítására , valamint fájdalomcsillapításra alkalmas gyógyszer. Csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, fájdalomcsillapító hatását a szervezet opioid receptoraira hatva fejti ki. Tenziós fejfájás. Bordatörés. Tűz hangya harapás

codeinum hydrochloridum dihydricum (+Pulvis coffacili cum codeino)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:

Fogamzásgátlók levonorgestrel (+Rigesoft 750 mikrogramm tabletta 2x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Terhességek kb. 85%-át lehet megelőzni a Rigesoft tabletta alkalmazásával, ha az első tablettát a védekezés nélküli közösülést követő 72 órán (3 napon) belül alkalmazzák. A Rigesoft tabletta nem akadályozza meg a teherbeesést minden esetben, de a készítmény hatékonysága annál nagyobb, minél rövidebb idő telik el a közösülés és a tabletta bevétele között.

Fogászati kit

 • Fogselyem
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
 • Cavit ideiglenes tömőanyag (fogfájás esetén, ha szuvas fogat lokalizálni tudjuk)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
 • Pamut tekercs
 • Cink-oxid
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
 • Eugenol,szegfűszeg olaj (gyulladáscsökkentő fogfájás esetén, ha szuvas fogat lokalizálni tudjuk)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
 • Pamut pellet
 • Cink-oxid és az eugenol (szegfűszeg olaj) összekeverésével egy ideiglenes tömés jön létre, amely néhány perccel azután alakul ki, ahogy érintkezésbe kerül a nyállal.

Fülfertőzések gyógyszerei polimixin-B-szulfát, neomicin-szulfát és hidrokortizonés (++Otosporin fülcsepp)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Helyi kezelésre szolgáló antibakteriális készítmény a külső hallójárat megbetegedéseiben alkalmazandó szer

Hasmenés elleni bélmozgást csökkentő gyógyszerek (Travelers’ Diarrhea) Az utazók hasmenése a leggyakoribb egészségügyi probléma a külföldi tartózkodás alatt. Elôfordulása földrészeként változó, befolyásoló tényezô a higiénés szabályok betartása, az utazó kora, alapbetegsége, étkezési szokása, immunitása. A klinikai tüneteket változóak, súlyosságuk a só- és folyadékveszteség, a pathomechanizmus szerint kialakult gyulladásos vagy toxikus hatástól függ. A folyamat lassítására, az exsiccosis elkerülésére vagy megszüntetésére ún. orális rehidráló por (ORF) alkalmas. A tünetek enyhítésére korlátolt számú gyógyszer áll rendelkezésre. Antibiotikumok profilaktikus vagy terápiás alkalmazása meghatározott csoportoknak, szűk indikációval ajánlott.

Hányás, szédülés gyógyszerei

Űrkikötõvel rendelkező országok (zöld), ahol saját területükön más országok és hivatalok is működnek. 2007.
Hunza-völgy, Pakisztán.
A trió 2009.március 26-án indult egy két napos kirándulás a Nemzetközi Űrállomásra. Charles Simonyi magánűrturista balra a képen. Bajkonuri Űrközpont Kazahsztán, Szojuz-TMA-14. 2009. március 12.
Nemzetközi Tanúsítvány Sárgaláz Immunizálásról

ondasetron (++Zofran Zydis 4 mg ostyatabletta 10x; Zofran kúp 16 mg 5x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Hányáscsillapító hatású készítmény, bizonyos gyógyszerek, orvosi beavatkozás, fertőzés okozta súlyos, csillapíthatatlan hányás megelőzésére és kezelésére.

tietilperazin (+Torecan 6,50 mg drazsé 20x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Az utazás közbeni hányinger, tengeribetegség gyógyszere. A fenotiazinok csoportjába tartozó vegyület, mely hányinger- és hányáscsillapító tulajdonságokkal, valamint szédüléscsökkentő hatással rendelkezik. Hányás megelőzésére és kezelésére, valamint (belső fül eredetű rohamokban jelentkező szédülés), különböző eredetű szédülés.

metoclopramide (+Cerucal 10 mg tabletta 50x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Hányingert, hányást megelőző, megszüntető gyógyszer.

Helyiérzéstelenítők

lidocaine (+Lidocain inj. 1 %-os 10 x 10 ml)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:

Mélyvénás trombózis (érelzáródás)gyógyszerei A trombózisban szenvedők 5% -a, a közelmúltban történt hosszú, 6 órát is meghaladó utazásról számolt be. A repülés után akár hetekkel is jelentkezhet a trombózis és tünetei! A mélyvénás trombózis súlyos, de szerencsére ritka következménye a hosszú 3-4 órát meghaladó repülőútnak. Ilyenkor, a hasban és az alsóvégtagokban lassul a keringés, az érfalon vérrögök képződhetnek, melyek teljes érelzáródást is okozhatnak. Az utazást követő pár óra múlva jelentkeznek a trombózis tünetei: lábfájás, feszítő érzés, duzzadás. A leszakadt érrögök a tüdőben tüdőembóliát okozhatnak. A tüdőembólia életveszélyes állapot, mely hirtelen alakul ki, nehézlégzéssel, erős mellkasi fájdalommal és köhögéssel jár.
A mélyvénás trombózis kialakulását elősegítő tényezők a következők:

 • több órás kényszeres ülőhelyzet (repülőn, buszban, autóban),
 • a levegő alacsony nedvességtartalma ( a repülőgép utasterében igen száraz a levegő), mely a szervezet kiszáradásához, a vér besűrűsödéséhez vezet,
 • túlzott kávé és alkoholfogyasztás (vizelethajtó hatása miatt szintén a vér besűrűsödését eredményezi).
 • egyéni érzékenység a hajlamosító tényezőktől is függ: 60 év feletti kor, túlsúly, terhesség, a szülést követő első két hónap, fogamzásgátló tabletta szedése, előző érelzáródás, Leiden faktor jelenléte (öröklődő hajlam a trombózisra), keringési - légzési megbetegedés, daganatos betegség, friss sérülés, műtét utáni állapotok, visszér-betegségekre való hajlam.

Mindenki számára hasznos javaslatok a lábdagadás megelőzésére:

 • óránként álljon fel, sétáljon, nyújtsa, hajlítsa, feszítse végtag és nyakizmait,
 • fogyasszon elegendő folyadékot (szénsavas italok kerülendők),
 • kerülje az alkoholt és a túl sok kávét, kólát, sört (szénsavas italokat),
 • vegyen fel rugalmas, legalább térdig érő gyógyharisnyát.

Általában kis adagú aszpirin (100 mg/nap) és Fraxiparine injekció adását szokták javasolni.

Paraziaellenes szerek

 • Metronidazole
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 • Mebendazole
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 • Niclosamid
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 • Piperazine
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 • Pyrviniumembonate
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Só- és vízháztartás zavarai nátrium-klorid (Salsol A 0,9% infúzió 250 ml)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
vérzéses, égési és egyéb eredetű sérülések következtében fellépő sokkos állapot esetén, a keringés folyadékpótlásának bevezetésére szolgál. Nyitott csonttörések, bevérzett szem irrigálása. Hőguta kezelésére szájon át, 0,9%-os oldattal.

Szemfertőzések gyógyszerei tobramycin (++Tobradex 0,3 % -os szemcsepp)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Szem és szemkörnyéki területek külső bakteriális fertőzéseinek kezelésére, kötőhártya-gyulladás. Cornea abrasio. Idegentest a szemben.

Szisztémás gombaellenes szerek Fluconazole (+Diflucan 50 mg kapszula 7x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Élesztőgombák által okozott fertőzések kezelésére.

Szív- és keringés gyógyszerei glyceryl trinitrate (++Nitromin-retard 2,6 mg tabletta 60x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Szívroham akut kezelése.


Váz- és izomrendszer gyógyszerei chlorzoxazone (+Myoflexin 250 mg tabletta 20x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Izomgörcs és izomfájdalmak pl.: lumbágó, vállövi szindróma, reumatoid artritisz, zúzódás, rándulás, porckorongsérvhez társuló izomfájdalom kezelésére, sérülés okozta izompanaszok enyhítésére, valamint a törzs fokozott izomtónusa, görcsös fájdalom, hátfájás csökkentésére. Fekete özvegy pók csípése okozta izomgörcsök speciális antidótummal együtt.◄--- Előző lap:Útipatika                      ---► Következő lap: