Útipatika/Külföldön megbetegedettek hazautaztatása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

__

Külföldön megbetegedettek hazautaztatása

Gulfstream IV által használt betegek szállítására szolgáló Mercy Jets. A helyszínen Zürichben látható, Svájcban felkészülnek arra hogy átadják a beteget a földi szállítóknak.
Svájci mentő helikopter akcióban. Model BK 117 C2 (EC-145).
Tipikus mentőhelikopter belső tere.

Repatriáció, orvosi evakuáció[szerkesztés]

A külföldön megbetegedettek hazaszállítása, hazautaztatása (repatriáció) komplex utazás-orvostani, biztosítás-orvostani, mentőorvosi feladat. Ez magába foglalja egy helyszíni (területen) ellátást, amennyiben ez nem lehetséges helyi kórházi ellátást vagy gondoskodás a beteg megfelelő ellátóhelyre való juttatását. Az assistance orvos a hospitalizált beteg kezelő orvosával, az utasbiztosító orvosával együtt meghatározza azt az időpontot és szállítási módot, amikor és hogyan a beteg hazaszállítható[1].
Megszervezik a beteg hazaszállítását (medical evacuation), megszervezi a megfelelő szintű szakkíséretet, gondoskodik a beteg állapotának megfelelő szintű anyaországbeli fogadásról és definitív ellátó helyről is. Ha utazás vagy például egy búvárkodás során balesete vagy súlyos megbetegedése következtében kórházi tartózkodásra, például hiperbár kamrai kezelés válik szükségessé, akkor meg kell szervezni az orvosi kezelést, de a hazautazást is és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákat (orvosi vizsgálat, gyógyszer, ellátás, hazaszállítás).

Hazaszállítás, orvosi mentés és orvosi ellátás költségei[szerkesztés]

Száz eurótól akár 30 millió forintig terjedhetnek a külföldi betegség vagy baleset költségei. Többmilliós költséggel is járhat, ha nyaraláskor megbetegszünk vagy baleset ér bennünket. Bizonyos kórházakban az egynapos kivizsgálás díja 1-3 millió forintra is rúghat, ha pedig mentőrepülővel kell a sérült nyaralót hazaszállítani, az Európa területéről 5-8 millió forintba, a kontinensen kívülről pedig akár 30 millió forintba is kerülhet[2].
Európában már a kisebb ambuláns orvosi ellátásokért is elkérnek 100-400 eurót, míg ha súlyosabb balesetet szenvedünk, a mentés és a kórházba szállítás mentőautóval 100-500 ezer, mentőhelikopterrel pedig 2-3 millió forintba is kerülhet. A kórházi költségek jellemzően napi 100-800 ezer forint körül mozognak. Bizonyos országokban - például az USA-ban, Kanadában, Izraelben, Kínában, Oroszországban - az egynapos kórházi kivizsgálás költsége elérheti az 1-3 millió forintot is.
Az EUB legutóbb Kínából szállíttatott haza egy utast speciális, intenzív ellátást biztosító repülőgéppel, miután a beteget gyomorperforáció miatt kint meg kellett műteni. A biztosítóknál a leggyakoribb és legnagyobb összegű kifizetések éppen az orvosi ellátásból és a kórházi kezelésekből fakadnak.

Jellemző betegségek[szerkesztés]

A jellemző betegségek közé tartozik a gyomorrontás, a vírusfertőzés, a megfázás és egyéb kisebb rosszullétek, míg a súlyosabb, kórházi ellátást igénylő esetek a vakbélgyulladás, az agyvérzés, szívinfarktus vagy akár egy ritka vírus által terjesztett kór. Ha külföldön megbetegszünk, érdemes rögtön orvoshoz fordulnunk, nem kell megvárnunk, míg fekvőbeteggé válunk. Ilyenkor fontos mielőbb kapcsolatba lépni a biztosító 24 órás telefonos segélyszolgálatával, mely azonnal megfelelő orvos-elérhetőséget ad, és megszervezi az ellátást is.

Az utazás alatti egészségügyi problémák megoszlása[szerkesztés]

Betegség Megoszlás

%

Gyomor- bélrendszeri problémák 34,6
Légúti problémák 13,7
Balesetek 5
Egyéb 46,7

Az egyes repatriációra felhasznált járművek[szerkesztés]

  • Járatgép
  • Mentőautó
  • Mentőrepülgép

A szállíthatóság kritériumai[szerkesztés]


◄--- Előző lap:Útipatika                      ---► Következő lap:

Jegyzetek

  1. Principles and Practice of Travel Medicine Szerkesztette: Jane N. Zuckerman Wiley & Sons 2012.
  2. Weborvos.hu