Ugrás a tartalomhoz

Így éltük át a háborút/Egy kis kitérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Egy kis kitérés

Több mint 50 év telt el, midőn egyik Dorogon tartózkodásom idején meglátogattam Schupp Istvánt, egyik öcsém volt iskolatársát. Ekkor tudtam meg, hogyan is történt a fatelep felgyújtása.
Schuppék egy a német frontvonaltól (a térképen "N"-nel jelezve) északra - kb. 50 méternyire - fekvő többlakásos egyemeletes házban laktak. Ez a mellékelt térképen már nem látható, a Bányász körönd esztergomi úthoz közelítő északnyugati részének belső, keleti oldalán áll. A német parancsnokság e házban szállt meg. Ha nem csal emlékezetem, Pista ezredesként emlegette a parancsnokot.
Tekintve, hogy az oroszok valóban jól ki tudták használni a fatelep előnyeit, a német főtiszt elhatározta, hogy megsemmisítteti. Katonáit összehívta, két önként jelentkezőt kért s kapott, kiknek hosszabb szabadságot ígért, ha a számukra kedvezőtlen fatelep farakásait felgyújtják.
A két jelentkezőnek aztán elmondta, hogyan kell feladatukat végrehajtani.
Éjszaka kellett elindulniuk benzines kannákkal. A fatelepen a farakások tetején kellett közlekedniük. A farakások Schupp szerint 50-60 centiméternyire feküdtek egymástól. Ha átlépni nem tudták, egy vagy két bányafát kellett áttolniuk a következő rakás tetejére, s azon átmászni. Ilyen módon el kellet jutni egészen a fatelep orosz oldali végéhez, s ott kezdeni a benzinnel való locsolást. Visszaútjukon minden farakásra kellett valamennyi benzint önteni.
Felhívta figyelmüket arra, ha repülőgép közeledik, világító rakétát látnak, vagy bármi mozgást vesznek észre, azonnal mozdulatlanul maradjanak a hóval, jéggel befedett farakások tetején. A felfedezés minden lehetőségét ki kellett zárni.
A két fiatal katona jól felöltözött, felszerelkezett. Abban az épületben laktak Schupp Pista rokonai is, ennek a családnak volt tagja egy négy éves kislány, Schupp Irma, kinek gyönyörű göndör haja volt. Az egyik katona megkérte édesanyját, engedje meg, hogy a kislány hajából egy tincset levághasson, mert kabalaként magával akarja vinni. A kis hajtincset megkapta, egyik igazolványába helyezte, zsebre tette, és útnak indultak. Késő este volt akkor, s hajnalban érkeztek vissza.
A fatelep északi részén lévő legutolsó farakásnál meggyújtották a benzint, a tűz végigfutott s percek múltán lángolni kezdtek a farakások.
Ez volt tehát a valóság. Pista elmondott még más általuk látott eseményeket is, de azok nem hozhatók szoros összefüggésbe az általam leírtakkal.

◄--- Előző lap:Térképvázlat                             ---► Következő lap:Térjünk vissza a velünk történtekre