Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Tepertős vakarcs

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1381 bájt
A tepertős vakarcs.

Ha a kenyeret nem sütjük is a háznál, azért tepertős-vakarcsot készíthetünk, külön e célra gyúrt kenyértésztából. Egy kiló lisztet két deka élesztővel és annyi meleg sós vízzel, hogy kissé keményecske tészta legyen belőle, gyúrjunk jól össze és pedig tálban, mert csak tálban lehet jól eldagasztani.

A tésztát fél órai folytonos dagasztás után tálastul együtt tegyük jó meleg helyre. Mikor a tészta a tálból kezd jól kiduzzadni, vegyük el a melegről és borítsuk ki deszkára.

Ekkor egy fél kilónyi friss tepertőt vagdaljunk meg jól és e tepertőt gyúrjuk össze a tésztával úgy, hogy a tepertő a tésztával teljesen felvegyüljön.

A tésztát ezután nyújtófával nyújtsuk ki, de csak annyira, hogy három ujjnyi vastag legyen. A kinyújtott tésztát hajtsuk össze, hogy fél-hold alakú legyen és az ívezett formájú oldalán lévő szélét vágjuk be itt- ott késsel fél ujjnyi hosszúságban.

Nem kell bekenni, csak úgy, amint van, tegyük száraz tepsire sülni. Csendes tűzön kell sütni, mert különben belől e vastag tészta könnyen sületlen marad.

Ennek, hogy jó legyen, legalább egy órai sülés kell. A tepertős vakarcs forrón igen jó étel.”