Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Tejfel-Koczka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1430 bájt
A tejfel-kocka.

(Tojás nélküli tészta.)

Egy liter tejfellel egy tálban annyi lisztet gyúrjunk össze, mintha kemény rétes tésztát akarnánk készíteni. Egy kávéskanál són kívül semmi egyéb anyagot nem kell e tésztába tenni.

A tésztát vegyük ki a tálból és helyezzük el meglisztezett deszkán. A deszkán hagyjuk betakarva fél óráig, de ha esetleg gyorsan van szükség a tésztára, akkor azonnal is kilehet nyújtani. Nyújtsuk ki (nyújtófával) késfoknyi vastagra.

A kerek tészta-levél szélére, két-két ujjnyi távolságra, rakjunk kis csomócska bármiféle gyümölcs ízt (lekvárt), hajtsuk fel a tésztát két ujjnyi szélesen a gyümölcs csomócskákra; ekkor derelye metszővel vágjuk ki kockákba úgy, hogy minden egyes kockának éppen a közepére essék a lekvár csomócska.

Miután az egész tésztát a most leírt módon fölapróztuk, tegyünk egy lapos vas edénybe egy fakanálnyi zsírt, mikor a zsír forró lesz, tegyünk bele annyi tésztát, a mennyi a lábasban egymás mellett elfér és gyors láng-tűzön szép pirosra egymásután süssük ki.

Ha csak lehet, azonnal tálaljuk fel, mert minél frissebb, annál jobb s ha sokáig áll, összeesik, pedig akkor nem szép és nem is jó. De gyors kezelés mellett a legjobb tészták egyike.”