Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Sonkás tészta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1634 bájt
A sonkás tészta.

Egy fél kilónyi lisztből gyúrjunk rendes nyújtani való tésztát. A sonkás tésztához való tésztát inkább vékonyra, mint vastagra kell nyújtani. Az elnyújtott tésztát vagdaljuk fel a rendes kockákba, főzzük meg jó forró vízben. Mikor megfőtt, szedjük ki szűrő kanállal egy mély tálba.

Miután a tésztát a vízből kiszedtük, azonnal tegyük bele a következő módon készült tölteléket: negyed kilónyi kövérrel vegyes sonkát vagdaljunk fel jól apróra és keverjük el a kifőtt tésztával, a melybe tegyünk illő mennyiségű sót, négy egész tojást, három deci jó tejfelt és egy tojásnyi zsírt.

Ezeket mind jól össze kell keverni a tésztával. A sonkás tészta külső borítékához való parázs tésztát a következő módon kell készíteni: negyed kiló lisztbe tegyünk két egész tojást, egy kanál cukorport, egy tojásnyi zsírt és annyi tejfelt, hogy a tészta kissé puha és elnyújtható legyen.

A tésztát nyújtsuk el úgy kerek tál nagyságúra, tegyük egy cikkes borító formába, úgy hogy a tészta egészen a forma szeléig felérjen és ebbe a parázstésztába öntsük bele a sonkával összekevert tésztát.

Ilyen eljárás mellett a parázs tésztának széle marad, a melyet rá kell borítani a sonkás tésztára. Ezen tésztával teletöltött formát, tegyük csendes tűznél sütőbe; egy óra alatt megsül szép pirosra.

Ha megsült, borítsuk ki kerek tálba. Ez főleg vacsorára való étel.”