Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Sodrott tészta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1520 bájt
A sodrott tészta.

(Nudli)

Egy fazékban főzzünk meg annyi burgonyát, hogy megtisztítva, megreszelve, legyen belőle egy tetejes tányérnyi jól össze nyomott, reszelt-burgonya. A reszelt-burgonyánál valamivel kevesebb lisztet tegyünk a reszelt burgonya közé és kevés sót, ezeket gyúrjuk össze.

Miután ily módon a burgonyát a liszttel teljesen összegyúrtuk, a mi hamar és könnyen megy, - tegyük e tésztát lisztes deszkára és vagdaljunk belőle tojásnyi nagyságú darabkákat, a melyeket a meglisztezett deszkán tenyerünk között sodorjunk ujjnyi vastag pálcákba. Mindegy akármilyen hosszúra elsodorjuk is, mert úgyis fel kell vagdalni még apróbbakba.

E tészta rudacskákat kis diónyi darabkákba szabdaljuk fel és jól meglisztezett deszkán - jobb kezünk tenyerével a deszkára nyomva a tésztát - egyet sodorjunk rajta és e sodrás után egyúttal lökést adva neki, dobjuk előre azt a kis hosszúkássá vált tészta darabot az előtte lévő lisztes területre.

Az ilyenformán elkészített burgonyás sodralékokat dobjuk forró vízbe és 5-6 percig főzve lyukas- kanállal szedjük ki.

Tegyük forró zsírba, vagy vajba; de megjegyzendő, hogy ahhoz nem kell sok zsír, vagy vaj, mert a zsír, (illetve a vaj) úgyis mind leszáll az edény aljára.

Forrón tálaljuk asztalra és vajban pirított zsemlye-morzsával hintsük be a tetejét.”