Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Rétes töltelékek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1488 bájt
A rétesbe való töltelékek.

Krém töltelék.

Egy liter édes tej sűrűt tegyünk forrni vanilliával és cukorral fűszerezve; míg a tej sűrű forr, készítsünk egy mély tálba fél liter finom lisztet, s a forró tejet lassanként csorgassuk a liszt közé. Csorgatás közben folytonosan keverjük fakanállal, hogy sűrű pép legyen belőle.

Egy kis késhegynyi sót és 6 tojás sárgáját is tegyünk a pép közé. Miután a pépet ez utóbbiakkal is jól felkevertük, a hat tojás fehéréből vert kemény habot is tegyük közé. Ügyeljünk, hogy ez a krém jó édes legyen, mert a házilag készült tésztáknak rendesen az a fő hibájuk, hogy sohasem elég édesek.

Ezzel a vegyülékkel kell aztán az összehajtogatott rétest megtölteni. Ha a rétest nem akarjuk sodorni, hanem csak lapos szeletbe akarjuk kisütni, akkor hajtogassuk olyan kicsire össze a tésztát, mint kétszer az a tepsi, a melyben sütni akarjuk.

A tésztalapot vágjuk ketté; egyiket tegyük rá a zsíros tepsire - a krémtölteléket egyenlően igazítsuk el rajta - a másik tésztalapot pedig borítsuk a krémmel bekent tésztalapra; felül kenjük be tojással és hintsük meg cukorporral. süssük jó tűz mellett gyorsan, szép pirosra; de ügyeljünk, hogy nagyon ki ne száradjon a tészta. Jókora négyszegletes Koczkákba vágva tálaljuk fel.”