Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Paraszt-béles

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1345 bájt
A paraszt-béles

Egy kiló lisztet tegyünk tálba. Három deka élesztőt olvasszunk fel tejben és kevés liszttel tegyük meleg helyre; ha felfut, öntsük a lisztbe. Ezenkívül tegyünk még a lisztbe egy egész tojást, kávéskanál sót, fél liter meleg tejet, 3 deci vizet és egy kis tojásnyi zsírt; ezeket keverjük jól el a tálban lévő liszttel.

Ha nagyon puha volna, tegyünk bele annyi lisztet, hogy kenyértészta keménységű legyen. Fél óráig dagasszuk jó erősen, azután takarjuk be ruhával és meleg helyen hagyjuk félóráig.

Mikor már emelkedni kezd, vegyük el a melegről, borítsuk lisztes deszkára, szakítsuk ki jókora tojásnyi cipócskákba, hengergessük meg lisztben és nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagságra.

E kis kerek tésztáknak felét hintsük be jó vastagon zsíros és sós vízben megfőtt, de kihűtött köleskásával; az üres felét borítsuk reá. Ezt lehet szilvaízzel (lekvár) is tölteni.

Lapos lábasba tegyünk egy kanálnyi zsírt forrni; ha forró a zsír, tegyük bele a tésztákat gyorsan. A tésztáknak mind a két oldalát folytonos fogatás közben pirítsuk meg.

Ez a tészta forrón tálalva asztalra, különösen vacsorakor, igen jó eledel.”