Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Fahéjas fánk

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1508 bájt
A fahajas fánk.

Egy kiló liszthez vegyünk 16 tojás sárgáját, egy tojásnyi vajat s egy nagy pálinkás pohár rumot, 6 kanál cukorport, egy késhegynyi sót és fél liter tejfelt. Ezeket összekeverve, gyúrjunk belőle elnyújtani való lágyacska tésztát.

Szakítsuk ki kis cipócskáknak; lisztes deszkán nyújtófával rendre nyújtsuk ki jó késfok vastagságúra. Szabdaljunk a levél tésztákból rövid araszos hosszú és három ujj széles kockákat.

Tegyünk egy kiló zsírt lábasban, láng tűzre; ha forró lesz a zsír, tegyünk bele üresen két fahajas-fánk- sütő bádog csövet; pár perc múlva ha a bádog átmelegedett a zsírtól, vegyük ki, tekerjünk reá egy kocka tésztát és a fahajas-fánksütőre a nyelén lévő fonallal többszörösen csavarjuk be a tésztákat, a tésztás bádogot azután tegyük újra igen forró zsírba.

Ha kezd a tészta pirulni, csavarjuk le róla a fonalat és forma nélkül eresszük vissza a tésztát a zsírba és így, ha félig megsülve vesszük le a formáról, többé nem veszíti el csinos kürtő alakját.

A fonal helye mindenütt ott marad a megsült tésztán. Eképpen süssük ki rendre mind a tésztákat, azon forrón hintsük meg fahajas cukorporral, azután rakjuk tálba, csinosan össze-vissza.

Igen jól néz ki és úgy hidegen, mint melegen nagyon jó, ámbár régi módi tészta.”