Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Egyszerű kalács

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1409 bájt
Az egyszerű kalács

Egy kiló szép, fehér lisztet tegyünk mély tálba.

Négy deka friss élesztőt fél pohár tejben felolvasztva, futtassunk fel meleg helyen. Ha az élesztő gyorsan habzik és gyorsan kel, akkor nagyon jó. Ezt az élesztőt tegyük a tálban lévő lisztbe, azután öntsünk hat deci meleg, de nem forró tejet, három kanál cukorport, kevés sót, egy tojásnyi friss olvasztott vajat és négy egész tojást.

Mindezeket keverjük jól össze. Ha nagyon lágy lenne a tészta, lehet belé még egy kis lisztet tenni, mert az sem jó, ha igen kemény. Ismételten tegyünk bele egy kevés tejet és kézzel dagasszuk jó fél óráig folytonosan; addig míg jól leválik a tálról és erősen hólyagzik.

Ekkor tegyük meleg helyre kelni. Ha megkelt a tészta, készítsünk belőle "fonatos"-kalácsot - vagy bele lehet rakni vajjal kikent formákba is, a melyet előbb zsemlyemorzsával meghintettünk.

A formában is hagyjuk egy kevés ideig kelni. A tetejét tojásba mártott tollal kenjük meg, tegyük jó meleg sütőbe és addig süssük, a míg szép barna piros lesz. A sütőben a formát forgassuk meg többször, hogy a kalács egyenlően süljön.

Miután megsült, borítsuk ki deszkára. Ha kissé meghűlt, csak akkor vagdaljuk szépen fel.”