Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Dió-torta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1441 bájt
A dió-torta.

Egy tálba tegyünk tíz tojás sárgáját és tíz kanálnyi cukorport; ezeket keverjük jól össze habosra, a mi körülbelül fél óra alatt következik be.

Ekkor tegyünk bele tíz kanálnyi lisztet; aztán a tojás fehérének habját is elegyítsük lassanként a tojás sárgás cukor közé.

A tojásos cukorhoz ne egyszerre elegyítsük a diót, lisztet és a tojáshabot hanem mindezeket felváltva keverjük össze, nehogy hab nélkül igen kemény legyen a tészta. Tegyük vajjal kikent torta-formába - jó magasan öntve - és süssük sütőben csendes, egyenlő tűz mellett.

Mikor szépen felemelkedett és megpirul, vegyük ki és vegyük le róla a torta-formát. készítsünk reá cukor-jeget a következő módon.

Három tojás fehérét három nagy kanálnyi por- cukorral keverjünk jól el, körülbelül egy óra hosszáig, míg könnyű hófehér és habos lesz. Ekkor papírtölcséren át csináljunk a torta tetejére csinos cifraságokat.

Díszítsük fel befőtt gyümölcsökkel, aztán tegyük újra be meleg sütőbe, hagyjuk ott néhány percig, hogy a cukorhab megszáradjon rajta.

Tálalás előtt vagdaljuk fel cikkekbe; de azért hagyjuk egy darabban.

Az ilyen cukor-jeget és befőtt gyümölcs díszítést minden tortára alkalmazhatjuk.”