Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Debreczeni béles

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1799 bájt
A debreceni béles.

Deszkára tegyünk egy kiló lisztet egy csomóba, csináljunk a közepébe lyukat, öntsünk e lyukba egy liter jó tejfelt, egy kávéskanál sót és két egész tojást; ezeket gyúrjuk jól össze kissé puha tésztának, liszteljük meg jól a deszkát és arra tegyük a tésztát, nyújtófával nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagságúra.

Tegyünk a kinyújtott tészta közepére fél kiló zsírt és negyed kiló lisztet, ezeket ott a tésztán egyenlítsük egészen össze és egyenlő vastagon kenjük be e lisztes zsírral az egész kinyújtott tésztát, hajtogassuk össze négy rétbe mint az írós tésztát. tíz percig úgy összehajtva hagyjuk pihenni, akkor nyújtsuk újra el ujjnyi vastagra, hajtsuk megint össze; ezt ismételjük háromszor. Végül nyújtsuk ki fél ujjnyi vastagságúra és akkor vagdaljuk araszos nagyságú négyszegű kockákba.

Minden kocka közepébe tegyünk egy bádog- kanálnyi tölteléket, hámozott összetört mandulából mazsolából és cukorból keverve. Lehet befőtt gyümölcs ízt is tenni e tésztába, de ez nem olyan ajánlatos, mert össze áztatja s ezért megszívósítja a tésztát.

Ha e tölteléket minden kocka tésztába bele raktuk, a tészta négy szegletét szorosan fogjuk össze, ujjunkkal nyomjuk meg és a tenyerünkkel lapítsuk jól az egész tésztát, hogy a töltelék sehol se lássék ki belőle.

Tegyük a tésztákat tepsibe egymás mellé rakva, egy zsírba mártott tollal kenjük meg felül mind.

Gyors tűznél sütőben süssük meg szép halvány rózsaszínűre. Ez a tészta több napig eláll és mindég változatlanul jó; hidegen úgy, mint melegítve.”