Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Csorgatott tészta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1506 bájt
Csorgatott cukros tészta.

Egy tálba tegyünk, félkiló finom lisztet és egy fertályfont (12 deka) cukorport. Ebbe a cukros lisztbe, lassanként kavarva üssünk bele egy pohár hideg tejet és egy pohár bort.

Ha a lisztet jól elkevertük e folyadékokkal azután tegyünk a tésztába 15 tojás fehérét is. Ha kissé keményebb lenne a palacsinta tésztánál még egy kevés borral annyira fel kell hígítani, hogy olyan legyen mint a sűrű palacsinta. Egy késhegynyi sót is kell e tésztába tenni.

Ekkor egy liter zsírt bele kell tenni egy két literes lábasba, lángtűzre, ha a zsír nagyon forró lesz, a tésztát tölcsérbe kell önteni és azon keresztül eresszük a forró vízbe, de olyan formán, hogy a tölcsért körbe forgatva tartsuk a forró zsír felébe, arra nagyon ügyeljünk, nehogy egymáshoz, vagy egymásra ragadjon a zsírba eresztett tészta szalag.

A zsírba kevés ideig kell sülni e tésztának, csak éppen hogy sárga legyen és ne piros, mert akkor ha már sárgul, villával ki kell szedni a zsírból és egy ujjnyi vékony tiszta fapálcára gyorsan reá kell göngyölni, mert csak addig hajlik a tészta míg forró.

Azután le kell húzni a fapálcával és vaníliás cukorporral behintve, kell asztalra tálalni. A tálba csinosan össze rakva igen jól néz ki.

Lehet hozzá, valami-féle cukrász gyümölcs ízt is fel adni.”