Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Tészták/Élesztős-lepény

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1995 bájt
Az élesztős-lepény.

Egy kiló finom lisztet tegyünk tálba; 4 deka élesztőt egy kanál lisztet, néhány kanál tejjel pedig keverjünk fel egy csészében. E keveréket tíz percre tegyük meleg helyre; ha emelkedik az élesztő, akkor már jó és lehet használni. Öntsük tehát az élesztőt a tálban levő liszt közepébe.

A lisztbe még tegyünk 8 tojást, két tojásnyi friss vajat, fél kávés-kanálnyi sót, 6 kanál cukorport és egy liter meleg tejet. Ezeket keverjük össze jól és dagasszuk (vagy kanállal verjük) úgy jó három negyedóra hosszáig. Ez a tészta inkább puha s könnyen bánható legyen.

Ha egy liter tej kevés lenne a tésztába, tegyünk még közé annyi tejet, hogy a tészta könnyen bánható legyen. Keményre semmi esetre sem szabad csinálni. Miután jól eldagasztottuk e tésztát, egy nagyobb fajta tepsit kenjünk ki jól zsírral, (vagy vajjal) hintsük be kevés liszttel és amint van, - keletlenül - borítsuk bele a tésztát a tepsibe mindjárt.

A tésztát a tepsiben egyengessük el azonnal vajba (vagy zsírba) mártogatott kanállal; hintsük meg gazdagon, mazsolával és cukros törtmandulával. Ezután tegyük egyenlően meleg helyre kelni. De a tepsit okvetlenül egyenes helyre állítsuk, mert ez a keletlen tészta a zsíros vason igen könnyen oldalt csúszik és akkor idétlen formát kapna s rosszul sülne e lepény. A sütőbe, sütés céljából, csak akkor kell betenni a tésztát, a mikor a tepsiből már kezd kidagadni.

Egy félóra alatt gyors, egyenlő tűzön szépen megsül. Addig ne vágjuk fel, a míg félig ki nem hűlt és a felvágáshoz akkor is jó éles kést használjunk, mert különben összesodródik a bele.

Az élesztős-lepényt nagy kockákba kell vagdalni.

Ezt a tésztát lehet tojásos, tejfeles és cukros tehén-túróval is felül vastagon bekenni.