Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Télire/Zöld paszuly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1978 bájt
Télére eltett zöld paszuly.

A leggyengébb hártyátlan paszulyt a két végén meg kell tisztítani, forró vizben félig meg kell főzni, vigyázva, hogy egész puha ne legyen, mert úgy jó, ha a szál paszulyok épen megmaradnak.

A megfőzött paszulyt szitára szedjük ki habszedő kanállal, hogy ugyanabba a vízbe, a melyben főtt és a mely már forró, még több paszulyt is lehessen azonnal befőzni.

Ha a paszuly kissé hűlni kezd a szitán, rakjuk be szépen bő szájú literes vagy nagyobb üvegekbe. készítsünk hozzá levet a saját levéből, a melyben főtt; szedjünk e léből edénybe néhány kanállal és sózzuk meg jól; továbbá ecettel a levet meg kell savanyítani és el kell jól elegyíteni, azután e paszulyos edényeket színig tele kell vele tölteni olyanformán, hogy a paszulyon felül még vagy két ujjnyi paszulytól ment üres lé legyen, mert főzés közben leapad s akkor hamarább elromlik.

Ha minden üveget megtöltöttünk, öntsünk a lé tetejére egy ujjnyi zsírt, kössük be hólyaggal jó szorosan, azután tegyük forró vízbe s főzzük ki jól vagy egy óra hosszáig.

Ekkor vegyük le a tűzről, fedjük be ruhával és hagyjuk a vízzel együtt kihűlni, azután elrakhatjuk. ”
Zöld paszuly aszalva.

Szép, gyenge, hosszú csövű hártyátlan paszulyt forraljunk fel sós vízben.

A felfőtt paszulyt rakjuk tiszta aszaló deszkára s tegyük ki az erős napra, ott hamar megszárad. Esős időben fűtött sütőkemencébe, vagy főzés után, a tűzhelyre kell tenni.

De akár napon, akár tűz mellett aszaltuk is, a kész paszulyt vászonzacskóba, szellős helyre kell akasztani.

Télben éppen úgy kell megfőzni rendes puhára és rántással, mintha csak friss, nyári zöld paszulyt készítenénk. (Ennek a módját lásd a tartalomjegyzékben.) ”