Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Levesek/Kaszás lé

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Recept mérete: 1441 bájt


Kaszás lé

Egy négy literes fazékba tegyünk három liter vizet és a vízbe rakjunk egy kiló friss disznóhúst, az "tarjából" vagy a lábszár részéből, a húst vagdaljuk fel porciókba a vízbe, tegyünk sót és három, négy cikk megtisztított fokhagymát. Ezt lehet füstös húsból is készíteni sokan épen füstölt disznó lábbal szeretik a kaszás lét.

Ha a hús jó puhára megfőtt, szűrjük le a levest szitán keresztül, azért hogy a húsból kihullott apró csontokat eltávolítsuk a léből, azután a húst újra tegyük a tiszta lébe és készítsünk hozzá habarást.

Egy tálba tegyünk négy fakanál lisztet, hat fakanál igen jó savanyú tejfelt, egy pár egész tojást, ezeket keverjük jól el a liszttel együtt, ha a habarás sima lesz lassanként öntsük a tálba a habarás közé a forró húsos levet; azután fordítsuk megint vissza a fazékba a levest, és öntsünk közé annyi ecetet, hogy jó savanyú legyen.

Ha valaki úgy szereti, hogy a fokhagyma jól megérezzék benne, az elkészítés után is lehet a lébe fokhagymát tenni, jól össze vagdalva. Tálalásig meleg helyen tartsuk, de ne forraljuk sok ideig, mert össze túrosodik.”