Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Főzelékek/Zöld káposzta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Recept mérete: 2089 bájt


Zöld káposzta töltve.

(Csak koratavaszi étel)

Több zöld levél-féléből lehet ezt készíteni, úgymint: szőlő-levélből, ribizli-levélből, parti lapuból, és főleg legjobb a koratavaszi legelső zöld káposzta levélből, melyet sok helyen podlupka másutt "prokerli"-nek vagyis "brokerli" kelkáposztának neveznek.

A legnagyobb zöld leveleket válogassuk ki, az aprókat vagdaljuk fel szép laskára, mossuk ki jól a homoktól, és azután forrázzuk le a felvágott csomót; tegyük forró vízbe főni.

Míg fő, azalatt a leveleket töltsük meg. Vegyünk fél kiló sertéshúst, vagdaljuk jól össze és tegyünk bele 12 deka rizskását, egy kávéskanál tört borsot és sót; gyúrjuk ezeket jól össze és minden zöld levélbe tegyünk annyit, a mennyi belefér; hogy jól össze göngyölhessük s a két végét ujjunkkal benyomkodhassuk. A levelek aprók lévén, ez szaporátlan munka. De rendkívüli ízletes étel lévén, megérdemli a fáradságot.

Ha aztán az apró felvágott káposzta megpuhult, szűrjük le szitán át a zöld levét és tegyük egy erre használatos cserép vagy új vasfazékba. A töltelékeket rakjuk közepére az apró káposztának.

Egy kiló kövér sertés húst és egy fél kiló marhahús dagadót előbb főzzünk puhára sós vízbe és azt a levet húsostól öntsük a töltelékes zöld káposztára; tegyünk még bele egy kávéskanál tört borsot és minden személyre egy kanál jó erős ecetet.

Tegyük újra főni; ha a töltelék is megpuhult, vegyük el a tűztől tálalásig, a midőn az apró káposztát tegyük a tál közepére.

A töltelékeket rakjuk körül koszorúba, a főtt húsokat szeldeljük szép vékonyra; tegyük csinosan a közepére és a káposzta levét habarjuk jól össze tejfellel, aztán öntsük a kitálalt káposztára. ”