Zilahy Ágnes/Főzelékek/Zöld-paszuly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Recept mérete: 1437 bájt

Zöld-paszuly


Zöld-paszuly.

A zöld-paszulyt - ha csak lehet - meg kell válogatni, hogy szálkást ne főzzünk, mert az ízléstelen. A szép gyönge zöld-paszulyt tisztítsuk meg a két végét kissé levagdalván, és derékba törjük el.

Nem szép és nem ízletes, ha apró kockákra van vagdosva. A zöld-paszulyt fel lehet hasogatni késsel hosszára is; de ezzel annyi baj van és olyan érdemtelen dolog, hogy azt nem ajánlom.

Ha tehát a paszulyt megtisztítottuk, tegyük tálba s forró vízzel öntsük le, hogy a paszuly is forró legyen a megmosás után.

A leforrázott paszulyt azonnal tegyük három liternyi forró vízbe, azután sózzuk meg, fedjük le és hagyjuk egy fél óráig főni. Azalatt készítsünk hozzá rántást egy tojásnyi zsírból és két fakanál lisztből.

Ha már elég piros a rántás, tegyünk bele egy fej apróra vágott vereshagymát és jó csipetnyi apróra vágott zöldpetrezselyem levelet; öntsünk bele egy pár pohár hideg vizet és azonnal töltsük a megpuhult zöld paszulyra.

A rántással is főzzük vagy tíz percig; tegyünk bele ízlésünk szerint ecetet és tálaláskor tegyünk tetejére tejfelt, és bármiféle sült pecsenyét.”