Ugrás a tartalomhoz

Zilahy Ágnes/Becsináltak/Mazsolás csirke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Recept mérete: 1593 bájt

Zilahy Ágnes:Valódi magyar szakácskönyv

Mazsolás csirke

Debreczeni mazsolás csirke.

Debrecenbe nem történhet cívislakodalom a mazsolás csirke nélkül; e gazdag, pikáns ízű étel egészen debreceni és évszázadok óta hagyományosan lakodalmi eledel. Nagy mennyiségbe szokták ott ezt a csirkét készíteni; de természetesen kis háztartásban készíthetjük egy-két csirkéből is.

Egy nagy kinőtt csirkét megtisztítva, fel kell vagdalni apró darabokra és fazékba két liter vízben kevés sóval tűzhöz kell tenni, hogy főjön, azután egy kis új cserép edénybe tegyünk egy egész citromot hajával együtt karikákba felvágva.

E citromra öntsünk két denczi borecetet, két deci vizet és főzzük meg a citromot jól ebben az ecetes vízben. A citrommal és csirkével, egyidejüleg tegyük még főni egy harmadik kis edénybe 12 deka megmosott mazsolát, 12 deka cukorral, jó borban.

Ha a csirke a citrom és a mazsola megfőtt, öntsük a csirkére a levével együtt; a citromot leve nélkül; csak a citromszeleteket tegyük a csirkéhez. készítsünk e csirkéhez egy nagy fakanál zsírból és egy nagy fakanál lisztből jó zsíros piros rántást; kevés hideg vizet öntsünk a rántásba s úgy fordítsuk a csirkére; a rántással együtt forraljuk fel vagy három percig.

Tálalás előtt meg kell kóstolni s ha nem elég jó az íze, kell még hozzá egy kevés bort és kevés cukrot tenni.

Ezt a debreceni lakodalmak alkalmával első ételnek szokták tálalni.”