Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Yale

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Yale szócikkből átirányítva)

A yale a címerképek közé tartozó heraldikai jelkép.


Névváltozatok:

tragelaphus: egy vad állat, melly a' ſzarvashoz, és a' bakhoz hasonló (Pápai/Bod 622.)

en: yale, jall, la: eale, fr: centicore


Rövidítések:

Az angol heraldikában fordul elő, mint különös képzeletbeli lény. A heraldikai antilopok közé sorolható, mely a 15. századtól fordul elő. Eredetileg hosszú farka és egyenes szarvai voltak, majd a farka lerövidült és csavart szarvat kapott. A teste a bikához hasonló, az arca az oroszláné, a szájában két hosszú agyar nyúlik felfelé. Két hosszú szarva van, melyek általában a egymással ellentétesen fordulnak. A farka rövid, a vége bolyhos.

A bestiáriumok szerint ló- vagy vízilónagyságú állat, a tetszés szerinti irányba el tudja fordítani a két lábnyi hosszú szarvait, a vidalban az egyiket tartaléknak hátra is vetheti, a farka az elefánté, az színe sötét. Plinius szerint vízilónagyságú, a farka az elefánté, a színe sötétbarna, vadkanagyarakkal, forgatható szarvakkal, melyek több mint egy könyöknyi hosszúak, és a harcban egymástól eltérő irányokba is fordíthatók.

A yale alakja egy genetikai rendellenesség ősi megfigyelése nyomán jöhetett létre, amikor egy kecske vagy szarvasmarha szarvai nem egy irányba néznek, hanem eltérő módon állnak, aszimmetrikusak.

Lásd még[szerkesztés]

angol heraldika, antilop