Védőoltás/Kelet-Ázsiában

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Kelet-Ázsiában

Kelet-Ázsiában előforduló fertőzések, ajánlott védőoltások[szerkesztés]

Kelet-Ázsia. 2011.
Kelet-Ázsia. 2011.
Jurta Ulánbátorban. 2009.
Shanghai - Nanjing Főutca. 2003.

Országok
Hongkong[1], Japán[2], Kína[3], Koreai Köztársaság[4], Koreai Népi Demokratikus Köztársaság[5], Makaó[6] és Mongólia[7]. Japán, Taiwan, Dél-Korea, Hongkong egészségügyi és járványügyi helyzete jó, az utazók számára különös elővigyázatosság nem szükséges. A többi területre látogató utazó igen sok fertőzés potenciális veszélyének van kitéve. A fertőzési veszély az adott országon belül gyakran jelentősen eltér a városi és vidéki területeken.

Életmódbeli tanácsok:

 • UV fényvédelem, meleg elleni védekezés
 • Malária profilaxis: rovar-riasztók + szúnyogháló + kemoprofilaxis-szúnyogriasztás
 • Hasmenés: elkerülése (palackozott, forralt víz, fertőtlenítés), tüneti kezelésére felkészülés
 • Biztonságos szex
 • orvosi beavatkozások elkerülése
 • Édesvízben nem szabad fürödni
 • Sérülések gépjármű-balesetek miatt
 • Mérges-kígyó marása
 • Vér transzfúzió előtti nem megfelelő szűrése sok kórházban a régióban

Ízeltlábúak okozta fertőzések[szerkesztés]

Malária[szerkesztés]

chloroquin érzékeny: Kína 33 0 25 0 északi szélességi fok között P. vivax és P. falciparum: chloroquin érzékeny, mefloquin érzékeny: Hainan és Yunnan tartományok Bővebben

Viscerális leishmaniasis[szerkesztés]

Kína Bővebben

Pestis[szerkesztés]

Bővebben

Japán B encephalitis[szerkesztés]

Bővebben

Élelmiszer és víz közvetítésével terjedő fertőző betegségek[szerkesztés]

Utazók hasmenése[szerkesztés]

(E. coli, Salmonellák, Giardia, Entamoeba, Shigella) Bővebben

Hastífusz[szerkesztés]

Bővebben

Hepatitis A[szerkesztés]

valamennyi országban endémiás Bővebben

Szexuális úton és vérrel terjedő fertőző betegségek[szerkesztés]

Hepatitis B[szerkesztés]

vírushordozók száma magas Bővebben

HIV, AIDS[szerkesztés]

Bővebben

Talajjal-és a vízzel összefüggő fertőző betegségek[szerkesztés]

Shistosomiasis[szerkesztés]

endémiás terület Kínában a Jangce folyó medencéje Bővebben

Leptospirosis[szerkesztés]

Leptospirosis a vesében.
Állatorvosnő, Carole Bolin megvizsgál egy tengerimalac általános állapotát és a tüdő egészségét. Ezeket az állatokat használják, hogy megértsék a tüdő vérzést a nicaraguai járvány kitörésével kapcsolatban. USDA-ARS Guineai disznó.

Leptospirosis egy bakteriális betegség, terjedése fertőzött állatok vizeletével szennyezett víz, talaj vagy élelmiszer közvetítésével, vagy közvetlenül fertőzött állatok érintkezésével. A baktériumok a nap melegében, a talajban, párás és nedves körülmények között.

Nincs engedélyezett védőoltás.
Gyógyszeres terápia: penicillin, doxiciklin, parenterális harmadik generációs cefalosporinok, azitromicin

Országok
Leptospirosis világszerte előfordul, de leggyakrabban a nedves, trópusi éghajlaton fertőz leggyakrabban. Leptospirosis már világméretű terjed nagyobb gyakorisággal a trópusi éghajlaton. Háziállatok és a vadon élő állatok (köztük rágcsálók, mosómedve, kutyák, szarvasmarhák, sertések, lovak, juhok és kecskék) a baktériumot hordozók, amelyek kiválasztják a baktériumokat a vizeletbe, magzatvízbe, vagy a placenta szövetébe, amelyek szennyezik a talajt és a természetes vizeket. Leptospirosis járványok az Egyesült Államokban, miután az árvíz volt a Hawaii és Puerto Rico.

A legtöbb Leptospira faj fennmarad 2-3 hétig is a friss természetes vízben, a nedves talajban, vagy sárban. Árvíz után, hurrikánok vagy heves esőzések elősegíti a terjedését, hozzájárul a járványok felbukkanásához. A baktériumok a bőrön keresztül, általában vágások vagy karcolások résein, vagy a nyálkahártyákon, mint például az orr, a száj, vagy a szem. Leptospirosissal együtt jár az állattenyésztéssel. Közvetett módon szennyezett víz, talaj és élelmiszerek a leggyakoribb módja, de az emberek követlenül belélegzéssel, apró cseppek (aeroszolok) formájában történik. Vízi sportok, mint például a vadvízi evezés, kaland verseny, kajakozás, vagy triatlon esetében nagyobb lehet a kockázata a leptospirosis fertőzésnek.

Leptospirosis kórokozója obligát aerob baktérium, spirocheta nemzetség, a Leptospirák optimálisan 28 °C-30 °C-on szaporodnak. A lappangási idő 2 naptól 3 hétig terjed. A tünetei a leptospirosisnak változatos, gyakran kétfázisú. Az akut fázis vagy bacteriaemiás tart egy hétig, majd az immun fázis, amely jellemző a ellenanyag-termelést és a jelenléte a leptospirák a vizeletben. Az akut, generalizált fázis utánozza más akut betegség tüneteit, láz, mint például a dengue-láz, a malária, vagy a tífusz. A gyakori tünetek közé tartozik a fejfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, uveitis, nyirokcsomó-duzzanat, kötőhártya bevérzés és néha, a bőrkiütés. A fejfájás gyakran súlyos és magában foglalja a fájdalom és fényérzékenységet. Aszeptikus meningitis előfordul akár 25%-ában. A icterusos vagy súlyos formája a betegségnek (Weil-betegség) esetén 5% -10%-a leptospirosisnak. A tünetek közé tartozik a sárgaság, veseelégtelenség, vérzés, szívritmuszavarok, tüdőgyulladás, és hemodinamikai összeomlás. A halálozási arány súlyos, 5% -15%-os.

Antimikrobás szerek, mint például a doxiciklin lehet használni, mint a megelőző gyógyszer olyan területeken, ahol az expozíciós kockázat magas. Kerülje úszás vagy mocsári víz szennyezett lehet. Fedjük le vágások és sebek. Gyakorold a személyes higiénia és a gyakori kézmosás . Viseljen megfelelő ruházatot és lábbelit, ha séta vagy dolgozik a nedves talajban, és a mezőgazdasági munka közben. Ne igyál a szennyezett vizet forrásokból. Kerülje a rágcsálók és egyéb hordozó állatok.

Levegőben és emberről emberre terjedő fertőzések[szerkesztés]

Meningococcus meningitis[szerkesztés]

Mongólia Bővebben

Az utazókat csak speciális körülmények között veszélyeztető betegségek[szerkesztés]

Renális szindrómával járó haemorrhagias láz[szerkesztés]

Bővebben


◄--- Előző lap:Védőoltás                      ---► Következő lap:

Jegyzetek

 1. Védőoltások: Hepatitis A Hepatitis B Influenza kanyaró Veszettség tífusz japán encephalitis Betegség: Élelmiszer-és víz útján terjedő betegségek: Schistosomiasi, Utazók hasmenése; Rovarok- dengue, malária ; Emberről-emberre- tuberkulózis.
 2. Védőoltások: Hepatitis B Influenza kanyaró tífusz japán encephalitis; Betegség: Emberről-emberre- tuberkulózis.
 3. Védőoltások: Hepatitis A Hepatitis B Influenza kanyaró Veszettség tífusz japán encephalitis polio; Betegség: Élelmiszer-és víz útján terjedő betegségek: Schistosomiasi, Utazók hasmenése, kolera; Rovarok- dengue, krími-kongói vérzéses láz, malária, leishmaniasis, visceralis.; Állatok- emberről emberre: madárinfluenza; Emberről-emberre- Kéz, száj-és körömfájás
 4. Védőoltások: Hepatitis A Hepatitis B Influenza kanyaró tífusz japán encephalitis kullancsencephalitis.
 5. Védőoltások: Hepatitis B Influenza kanyaró tífusz japán encephalitis kullancsencephalitis; Betegség: Élelmiszer-és víz útján terjedő betegségek: Utazók hasmenése; Emberről emberre- tuberkulózis.
 6. Védőoltások: Hepatitis A Hepatitis B Influenza kanyaró tífusz japán encephalitis kullancsencephalitis; Betegség: Rovarok- Dengue láz.
 7. Védőoltások: Hepatitis A Hepatitis B Influenza kanyaró tífusz japán encephalitis kullancsencephalitis polio; Betegség: Élelmiszer-és víz útján terjedő betegségek: Utazók hasmenése; Emberről emberre- tuberkulózis.