Védőoltás/Előszó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Előszó

A Föld közegészségügyi ellátottsága. 2006. augusztus 17.
Az utazással kapcsolatos kockázatokat minimalizálni lehet óvintézkedésekkel utazás előtt egy utazás-orvostani konzultációval [1][2], utazással kapcsolatos egészségügyi tájékoztatással, védőoltások felvételével, immunizálással. Az egyes országok járványügyi helyzete alapján évente megjelenteti az International Travel and Health című kézikönyvet a WHO, mely kötelezően előírja a sárgaláz elleni védőoltást, a malária-profilaxist, valamint a fertőző betegségek előfordulásának gyakoriságát földrajzi területenként taglalja[3][4]. A nemzetközi oltóközpontok ennek megfelelően végzik munkájukat.
Fertőző és parazitás betegségek világtérképe - DALY - WHO. 2004.
Magyarországon 19 betegséggel szemben van aktív immunizálásra lehetőség, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis, hastífusz, a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus (tüdőgyulladás) és az influenza elleni oltásokkal. A védőoltást a háziorvostól, szakambulanciákon vagy kórházakban, klinikákon is megkaphatjuk.
Tömegturizmus repülővel. Repüléssel kapcsolatos orvosi információ. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az utasok száma az ázsiai-csendes-óceáni térségben közel megháromszorozódik a 2010-es 779.600.000 utas számról, több mint 2,2 milliárdra nő 2030-ra. Az ázsiai utazás virágzik a jelenleg 18%-át adja a világ utazásainak.
A sárgaláz elleni védőoltást az OEK és a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei (volt ÁNTSZ) nemzetközi oltóhelyein, valamint az erre engedéllyel rendelkező rendelőkben szerezhető be. Az oltásról kétnyelvű, nemzetközi oltási könyvet állítanak ki: International Certificate of Vaccination, melynek felmutatását az érintett országok hatóságai be- és kiutazáskor kérhetik.◄--- Előző lap:Védőoltás                      ---► Következő lap:

Jegyzetek

  1. http://www.who.int/ith/precautions/medical_kit/en/index.html
  2. http://wwwnc.cdc.gov/travel/
  3. http://apps.who.int/ithmap/
  4. Világjárók orvosi kalauza (Hogyan maradjunk egészségesek külföldön) Dr. Richard Dawood Ambrus Attila Maecenas Könyvkiadó Budapest 1996. 532.-540. old.