Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Pipi69e/Kertészet/Témakörök

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Erre azért van szükség, mert általában nem mindenki műveli a kertészkedés minden ágát. A látogató így rá tud majd keresni azokra a szűkebb szakterületekre, amelyek őt érdeklik.

Általános[szerkesztés]

Minden kerttípusra érvényes. Ezekben a témakörökben maga a kert az alany.

  • /Beszerzés (??? növény- (tartalmazza a csereberét is) és eszközvásárlás ???)

Az eszközbeszerzést külön kell venni..., csere-bere saját szakálra, mert senki nem áll jót érte. Persze írhatunk arról hogy mit kell ilyen esetekben tenni...

Speciális[szerkesztés]

Speciális kerttípusok, illetve szakterületek. (A szőlőnél bemutatnám, hogy milyen részletességgel kellene ismertetni a növény részeit.

  • /Szőlő (alapfogalmak:gyökérzet és részei, élete/ fejlődése, tőkefej, bak/szarv. törzs/kar, termőalap, cser, vessző, hajtás, fattyúhajtás,
  • /Veteményes

A veteményesnél szintén minden növényről apró kis cikkekben kellene leírni mire alkalmas és azt mikor, mettől-meddig végezhetjük. Pl:helyre vetés, palántázás, kiültetés stb.

A veteményezés,palántanevelés eszköze - néhány oldalon minden fontos infót lelehetne írni és a naptár, valamint a permetezési napló x pontjáról linkelni.

A gyümölcsök és fajtáik ismertetése, kerttervezés, ültetési távolságok, ültetés folyamata, gondozás, metszés, ifjítás, kártevők, növényvédelem, permetezés + permetezési napló linkelése

mikor mi ellen, mivel, milyen adagban - munkavédelmi és egészségügyi várakozási idők (a vegyszerekről talán külön könyvet kellene készíteni?) (Talán az egész növényvédelemről és a tünethatározóról kellene külön könyv. Akkor a "permetezési napló" is oda kerülhetne)

A betegségek, kártevők és kártételük ismertetése. Ez beleférne talán a naptárba is,így nem külön könyvbe kell megírni. (Nem fér bele, mert nemcsak az anyag nagy, de rengeteg képet is fel kellene használni ahhoz, hogy egy laikus számára is felismerhetők legyenek a kártételek.)

Egyéni ízléshez kell kialakítani,ehhez több példát is be kell mutatni. Azonban a berendezési tárgyakat, azok elkészítését, elhelyezését több változatban kell megírni.

(Talán ez is eléggé nagy téma egy külön könyv létrehozásához? Figyelemmel arra, hogy a honos növényeinktől eltérő kezelés, gondozást igényelnek.)

Ez is külön könyvet érdemel.

Szüret, (szárítás, aszalás, befőzés, savanyítás, lásd Szakácskönyv) A tárolás helyszínei és kellékei: Pince, padlás, felhasználási módok, tárolás módjai-feltételei-eszközök

és a kerti szerszámokról, gépekről lehetne írni. (A kerti munkák a Naptárból linkelhetők lehetnének és a naptárban linkek mutatnának az eszközökre.)
Akár egy link-gyűjtemény is lehetne, csak a címszavak felsorolásával.(Különösen a rendszertan, növénymorfológia stb. valamint a növényélettan meghatározásait linkelhetnénk be. Az előbbiek nagy, míg az utóbbiak pár mondatos cikkeket igényelnek. A keresés megkönnyítésére is alkalmas lenne, mert az egyes növényeket, kártevőket, betegségeket, növényvédő szereket stb. is tartalmazhatná. Számításaim szerint, átlagosan 200 link a magyar ABC minden betűjében. (5-6 000 link) )