Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Vadhúsok/Szilvás-almás vaddisznósült

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2175 bájt

Szakácskönyv

Szilvás-almás vaddisznósült

Vadhúsok, pácok Vadszárnyas Vadnyúl Vaddisznó Őz, Szarvas Vadkülönlegességek


Szilvás-almás vaddisznósült

Hozzávalók: 4 személyre:

  • 1 kg vaddisznócomb (diója),
  • 50 g füstölt szalonna,
  • 100 g aszalt szilva,
  • 4 nagy (savanykás) jonatánalma,
  • 50 g ementáli sajt,
  • só, bors,
  • kevés zsiradék

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott húst bepácoljuk 3-6 nap elteltével levéből kiemelve lecsorgatjuk, 1 órára besózzuk, meghintjük egy kevés őrölt borssal, sonkaszerűen megkötözzük, de a két végét addig kötözetlenül hagyjuk, amíg éles, hosszú pengéjű késsel a közepét fel nem szúrtuk, és jól megtömködjük az előző este langyos vízbe áztatott, kimagozott aszalt szilvával, majd a két végét is elkötözzük.
Tepsibe tesszük, előmelegített, forró sütőben (200-220 fok) egy kevés olajjal vagy zsírral megkenve, hirtelen megkapatjuk, egy kis vizet öntünk alá, betakarjuk alufóliával, és kb. 1 órán át pároljuk, illetve addig, amíg meg nem puhul. Akkor levesszük az alufóliát, a szalonnából 4 kakaskát vágunk, a hús tetejére tesszük. Amíg a hús párolódik, előkészítjük az almákat: megmossuk, magházukat kiemeljük - csak egy vékony almadugót illesszünk vissza az aljára - a helyükre 1-1 hasáb ementáli sajtot teszünk, a tetejükre pedig 1-1 szilvaszemet. A hús mellé, a tepsibe tesszük, amíg az megpirul, az almák is megsülnek. (Készíthetünk belőle többet, mindig nagy sikere van!) A ropogósra sült szalonnát félretesszük, lefejtjük a zsineget a húsról, vékonyan felszeleteljük.
Előmelegített tálra rendezzük, megöntözzük a pecsenyelével, kidíszítjük a kakaskákkal, köré rakjuk az almákat és a maradék kimagozott, kevés vízzel vagy borral felforrósított szilvát.
Pirított burgonyával tálaljuk. Hidegen is kitűnő!