Szakácskönyv/Tanácsok/U/Újramelegítés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2012 bájt

Szakácskönyv

Újramelegítés

Újramelegítés

Nem mindig figyelünk arra, hogy idővel az étel összetétele megváltozik, tápértéke csökken, sőt akár mérgezővé is válhat. Tehát az az alábbi ételeket lehetőleg ne melegítsük újra.

Gomba

A gombából készült fogásokat a legjobb azonnal, frissen elfogyasztani. Ha másnapra mégis maradna, legjobb hidegen megenni, ez érvényes bármilyen gombás ételre, de a levesre is. Újramelegítéskor megváltozik a proteintartalom, így az íze is más lesz, és még emésztési problémák is jelentkezhetnek.

Csirke

Ugyanúgy a húsok esetében, felmelegítés során a fehérje-összetétel megváltozik, főként a csirkehúsra érvényes ez, amely fehérjében gazdagabb, mint a vörös húsok, így ajánlott lassú tűzön, hosszabb ideig melegíteni.

Burgonya

A burgonyában nagyon sok tápanyag található, éppen ezért érzékeny az újramelegítésre, hiszen ilyenkor megváltozik az összetétele, ráadásul még mérgező anyagok is keletkezhetnek. Elkészítés után azonnal együk meg, vagy pedig ha meghűlt, jobb hidegen elfogyasztani.

Spenót

A spenót sok nitrátot tartalmaz, ezért másnap, ha újramelegítjük, a nitrátból nitrit keletkezik, ami rákkeltő. A spenótot csakis frissen érdemes megenni. Ugyanez a helyzet a céklából készült ételekkel is, ezt sem szabad megmelegíteni.

Zeller

Ezt a gyökérzöldséget a leginkább levesek készítésénél használják, de ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a levesből, a sárgarépával együtt, és frissen fogyasszuk el. Másnap a levest újra lehet melegíteni, de zeller nélkül.

Tojás

Egy tojásrántottát nem szabad másnap újramelegíteni, mert mérgező anyagok keletkeznek.