Szakácskönyv/Sütemények/Torta/Spanyol széltorta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3225 bájt

Szakácskönyv

Spanyol széltorta

Ha felhalmozódtak a tojásfehérjék a hűtőben, és/vagy a fagyasztóban, akkor kell olyan tortát sütni, amihez rengeteg tojásfehérje szükséges. Ehhez pontosan 12. A recept Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötetében található. Eredeti neve: Spanische Windtorte. Igazán régi recept, már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is ismerték. Általában tejszínnel szolgálták fel, amihez nyáron gyümölcsöket adtak, télen pedig gesztenyét.
Spanyol széltorta

Hozzávalók:

  • 12 tojásfehérje,
  • körülbelül 420 gramm,
  • 600 gramm porcukor,
  • 4 tk. fehér balzsamecet- nem kötelező.

A töltelékhez:

  • 400 ml tejszín,
  • 1 vagy 2 csomag gesztenye - én egyet használtam, de lehet kettőt is, annál finomabb lesz.

Elkészítés:

A tojásfehérjéket egy mixerrel felverjük nagyon kemény habbá. Mikor kezd keményedni, akkor adagoljuk hozzá részletekben a cukrot, majd a balzsamecetet. Akkor vagyunk készen, amikor meg tudjuk fordítani az edényt és nem esik ki belőle a hab. Ezután egy tepsi aljába sütő¬papírt teszünk és a fehérjével egy köralakot formázunk. Nekem van egy állítható torta¬karikám, én azt használtam. Bőven rak¬hatunk a fehérjéből, nem kell hogy vékony legyen a lap. Ezután egy habnyomóval körbe csúcsokat nyomunk. 100 °C-on szárítjuk 3 órán keresztül, majd lekapcsoljuk a sütőt és benne hagyjuk még egy darabig, nem vesszük ki rögtön. Az egyetlen problémám az volt, hogy éjjel álltam neki a süteménynek és két kört kel¬lett sütni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert két sütő van a konyhában, viszont az egyik nem időzíthető. A másik karika így tovább száradt mint az ideális idő. Éjjel 3- kor kellett volna kivenni a sütőből és ehelyett én hajnalban riadtam fel, hogy mi lehet a tortával. Szerencsére nem történt semmi baj, csak egy picit elszíneződött a habcsók. Így is finom volt. Mindenesetre ha tökéletes a lapunk, akkor a habcsók torta kívül ropogós és belül krémes. Nálam ez a felső réteg.
Tálalás előtt felverjük a tejszínt és lereszeljük a gesztenyét. Én nem tettem cukrot a tejszínbe, mert ugye a habcsók elég édes. Mikor készen vagyunk a két karikával, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az első karika, ezt megrakjuk bőven tejszínnel és gesztenyével, majd rákerül a másik karika is, és a tetejét szintén megkenjük tejszínnel és leszórjuk gesztenyével. Nagyon jó hozzá a meggy, én ezzel díszítettem. A torta minden várakozásomat felülmúlta. Azt gondoltam, hogy az édessége miatt mindenki csak néhány falatot fog enni belőle, de nem így történt.

Képek: http://kavecsokolade.blogspot.hu/2012/11/spanyol-szeltorta.html