Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Régi receptek/Sütemények/Lekváros kiflik

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1567 bájt

Szakácskönyv

Lekváros kiflik

Régi levesek Régi ételek Régi sütemények Régi italok Régi diétás receptek Régi tartósítási módok Egyéb régi receptek

Lekváros kiflik

Elkészítés

Készült bugda úgy is, hogy a második lisztet vízzel cipónak gyúrták, kelesztés után megszaggatták, és édestejben forralták, a végin meg darált, ill. tört cukros mákkal meghintették. Ez természetesen ma is így megy: de már tejjel gyúrják tésztáját. Az összemetélt száraz-perec tésztája hasonlóan elkészítve, szintén bugda.
Szokás zsíros, forralt tejjel felönteni és tejföllel tálalni. Mézzel meghintve persze ízletesebb. Legfinomabb változata az, ha mézes mákkal szórják meg. Karácsony böjtjén is ezt a mézes-mákos bugdá-t fogyasztják. (A mákot mézzel szokás keverni: süteménytölteléknek. Szőlőt is kevernek el mézzel.)
A fentiekhez hasonló módon fogyasztják a gömbölü mácsik-nak egy sült változatát. Krumplival gyúrják meg a lisztet, elmetélik a kinyújtott tésztát és hengeresre sodorják. Zsíros tepsiben, kemencében sütik. Forralt édestejjel öntik le és így eszik. – Ispánk vidékéről közölték a következő kőtt süteményt.
A kenyértésztát elnyújtják, négyszögletesre hasogatják, és tenyérnagyságú kiflialakra hajtogatva hőkkőn sütik. Ették így is, de metélve, zsírral, tejjel fölöntve is került az asztalra. Perecmácsik a neve.