Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Régi receptek/Sütemények/Kőtt pogácsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1850 bájt

Szakácskönyv

Kőtt pogácsa

Régi levesek Régi ételek Régi sütemények Régi italok Régi diétás receptek Régi tartósítási módok Egyéb régi receptek

Kőtt pogácsa

Elkészítés

Csak búzalisztből készül. Aránylag elég gyakran fordul elő. A lisztet meggyúrják édestejjel, élesztővel, sóval, egy kis zsírt is kevernek hozzá. A gyurma megkel. Elnyújtják, kiszaggatják szaggatóval, kis pohár szélével, vagy késsel. Zsíros tepsibe teszik, ahol megint kel egy kicsinyt, és utána megsütik.
A kőtt pogácsát a zsíroshoz hasonlóan töltik mákkal, dióval, stb., még almával is, és kifli meg tekercsalakra formálják. Ez esetben ugyancsak használják a mákos, diós, stb. kifli elnevezést is. Cipu-pogácsá-nak mondják azt az üres kőtt pogácsát, amelynek a tetejét tojással mag zsírral kenik meg.
A kőtt pogácsák általában nagy alakúak, tetejük rendszerint villaheggyel szurkált.
Főtt pogácsa néven emlegetik a zsírban sütött keletlen pogácsát. Kőttnek készítik a krumplival gyúrt krumpis-pogácsá-t.
Egy természetű tésztából készülnek az Őrségnek legelterjedtebb süteményei: a cipu, a bugda, a perec, a kalács; azaz kőtt tésztából. Mindezek a tészták jelenlegi gyakorlatukban félszázadnál alig öregebb vívmányok, az idevonatkozó közlések mindezt bizonyítják.
Tehát azt, hogy régen nem ismerték a kelesztés módját; így sem a fonott perecét, sem a kalácsét; sőt kalácsot nem is sütöttek. Az ezt megelőző korokban pedig elsődleges kelesztőkkel, sütnivalóval, cájggal készült a cipu, meg a vele egy bugda.

Forrás: Kardos László - Az őrség népi táplálkozása című könyvéből

Budapest, , 1943