Szakácskönyv/Mit-mihez/O/Orvosi kálmos

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2051 bájt

Szakácskönyv

Orvosi kálmos


Orvosi kálmos
(Acorus calamus, Syn: Acorus vulgaris var. calamus )
Drog Calami rhizoma (Ph. Hg. VII.),
Más neve(i): bécsi sás, kígyófű, büdössás.
Védett növény! - Eszmei értéke: 5 000,- Ft. (2016)}}

Magyarországon adventív, természetes állományai mégis védettek, mert értékes élőhelyeken (mocsári, vízparti vegetációkban) találhatók. Pl. a Drávasíkon kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével, szakszerűen gyűjthető. Gyökértörzse miatt könnyen felújul. Lemosva és tisztítva szárítják (beszáradás 3,5:1 hámozatlanul, 4,5:1 hámozottan).


Tartalmaz:→ az illóolajának csak 0-0,5%, a kelet-ázsiai var. angustata közel 7% illóolajának pedig akár 80%-át is elérheti. A fenil-propán származék cisz-izoasaron (b-asaron) potenciális cancerogén. Értékes hatóanyagai az illatos cisz-izoeugenol-metiléter, keserű ízét pedig a diketo-spiran mono- és szeszkviterpének (acoron és acorenon) adják.


Felhasználható része(i): :


Gyógyhatása(i): Kitűnő étvágygerjesztő, idegerősítő, vértisztító, gyomorerősítő. - Kenőcsök alkotórészeként és gyógyfürdőkben reuma kezelésére használják, gyógyfürdőben idegerősítőnek is hatásos. - Tüdőbaj, fagydaganatok és fagyások, gyerekek lisztérzékenységének gyógyítására is használják. - Segít a dohányzás leszokásában, naponta 1-2 szem gyökeret kell lassan elrágni. - A kínai és indiai gyógyászat szélesebb körben régóta használja. - stomachicum, carminativum, azaz étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, szélhajtó.


Ellenjavallat: Esetleges cisz-asaron tartalma miatt nagy mennyiségben gyógyteákban nem alkalmazható.Napi 6 kortynál többet nem szabad fogyasztani!!!


Magyar Wikipédia: Orvosi kálmos


A Wikimédia Commons tartalmaz Orvosi kálmos témájú médiaállományokat.