Szakácskönyv/Italok/Pálinka/Kökényes ágyaspálinka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2612 bájt

Szakácskönyv

Kökényes ágyaspálinka

Üdítő italok Teák Kávék Tejes italok Szörpök Bólék Borajánló Borok Sörök Likőrök Pálinkák
Koktélok Brandy alapú koktélok Gin alapú koktélok Rum alapú koktélok Vodka alapú koktélok Whisky alapú koktélok Italkülönlegességek


Kökényes ágyaspálinka

A kökényt dércsípés után, s valóban érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opálos színű (opoleszcens) lesz, ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz 10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában pikáns adalék, stb.

Elkészítés:

A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. Zárható edénybe (üvegballon, dunsztosüveg, stb.) helyezve ráönteni a pálinkát, és min. 3 hónapra hűvös helyen légmentesen lezárni. (Én, ha még van tavalyi, akár hat hónapig is rajta hagyom.) Időnként felrázni, megkeverni. A terminus végén több rétegű gézen átszűrni, s ülepítés céljából egy demizsonba helyezni. Újabb hat-nyolc hét után óvatosan, nem felrázva lefejteni a seprűről. További 10-12 hónapra sötét, hűvös helyen érni hagyni, majd kis üvegekbe palackozni. (Vannak, akik a kész, leülepedett, lefejetett italt 10-25% cukorral édesítik. Ekkor likőrösebb íz keletkezik, gyengébb alkohol tartalommal. Ekkor a hozzáadott cukorral vagy cukorsziruppal ismét érlelni kell néhány hetet, rázogatni, majd ismét szűrni-ülepíteni.) A kész ital törésmentes, kristálytisztán egyszínű, átlátszó. Igazi aromáját, selymes ízvilágát, letisztult zamatát min. 8-10 hónap érés-pihentetés után éri el. Minél több a beágyazott kökény, annál karakteresebb, és szín-teltebb lesz a végtermék. A szín- és ízvilágát befolyásolja a feldolgozott kökényfajták aránya. Az ehető kökények között létezik ugyanis fehér húsú és piros húsú gyümölcs. A mennyiség megválasztásánál mindenképpen gondolni a feldolgozás teljes időciklusára. Néhány literrel nem érdemes pepecselni, mert nem hogy a következő termést nem éri meg, de a 8 hónapos érés előtt elfogy.