Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Ünnepi ételek/Kemény tojás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1538 bájt

Szakácskönyv

Kemény tojás

Ünnepi: Ünnepi levesek Ünnepi ételek Ünnepi saláták Ünnepi sütemények Ünnepi gyümölcskenyér Ünnepi mézes Cukorkák Ünnepi italok


Kemény tojás

Hozzávalók:

Elkészítés:

Főzési ideje legalább 10 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen.
1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.) Innen kezdve sokféleképpen bánunk vele; megehetjük azon melegében is, és húsvéti tojásnak még melegen a festékbe tesszük.
Márványtojásnak, teatojásnak: megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.) Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.
Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.
Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy ledaráljuk. Takard be és tedd a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel tedd be a forró sütőbe és süsd ki szép pirosra.
Variáció: Kavarhatsz bele 10 deka párolt gombát és/vagy 2 aprózott zöldhagymát is.