Ugrás a tartalomhoz

Star Wars Galactic Battlegrounds szkriptek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


A Wikikönyvek logó.
A Wikikönyvek logó.

Star Wars     Galactic Battlegrounds
szkriptek

avagy:
A Star Wars Galactic Battlegrounds című valós idejű stratégiai videojáték beépített szkriptnyelvének alkalmazása játékosszintű AI-szkriptek írására.

Mottó:

„Tüzet nyiss!”

OOM-9

„Tüzet szüntess!”

OOM-9
(pár másodperccel később)


A Star Wars Galactic Battlegrounds , [1] röviden SWGB, a Csillagok háborúja filmsorozatra épülő valós idejű stratégiai videojáték , rövidítve RTS , amelyet számítógépen lehet játszani. Gyakorlatilag az Age of Empires sorozat második részének, a középkori tárgyú Age of Kingsnek átültetése a Csillagok háborúja high-tech, lézerfegyveres-űrhajós környezetébe; eme kissé erőltetett ultramodernizáció minden előnyével és hátulütőjével együtt.

A játékot használhatja egyszerre több emberi játékos is, internettel vagy belső hálózattal összekapcsolt számítógépeken futtatva azt, egymás ellen játszva (ez a többjátékos mód). Azonban, ha nincs vagy nincs elég emberi játékos, csak egy (egyjátékos mód), az emberi szövetségeseket és ellenfeleket a számítógép által szimulált, automata játékosok, a CP-k (computer players) helyettesíthetik. Ezek a CP-k valójában ASCII szöveges fájlok formájában létező számítógépprogram-szerű utasítás-sorozatok, ún. szkriptek . Akárcsak az Age of Empires sorozatba tartozó többi játéknak, úgy a SWGB-nak is része egy beépített szkriptnyelv, amely képes - elvileg teljes mértékben, gyakorlatilag csak nagyon hozzávetőlegesen [2] - megvalósítani szinte mindama elemi játékcselekményeket (pl. egységgyártás, támadások az egységekkel), amelyekre egy emberi játékos is képes. Az ezen a nyelven írt beépített szkriptek felelősek egyrészt az automatikus játékosok működéséért, másrészt a szkriptnyelv véletlen térképek generálására és más, partikulárisabb feladatok ellátására is képes.

E szkriptnyelv különlegessége, hogy a játékkészítő Ensemble Studios a játék részeként hozzáférhetővé tette a felhasználók számára mind a szkriptnyelv dokumentációját, mind a felhasználói szkriptek írásának lehetőségét. Tehát bárki, aki a nyelvet elsajátítja, képes szabályozni, hogyan játssza a játékot a számítógép. E jegyzet ebbe a témakörbe próbál elméleti és gyakorlati betekintést is nyújtani.

Tartalom[szerkesztés]

Köszönetnyilvánítás[szerkesztés]

Hogy megírhattam ezt a munkát, pontosabban, hogy egyáltalán elkezdhettem, azért köszönettel tartozom: mindenekelőtt egykori tanítványomnak, Lavrincsik Andrásnak; valamint három tapasztalt szkripternek: Woknak, [3] [4] Balbarian2-nak, [5] továbbá ER-nek, akik hol útmutatóik elkészítésével és közzétételével, utóbbi esetben pedig, fórumos tanácsokkal segítettek a szkripttervezésben, és ezáltal ezen magyar nyelvű útmutató megírásában. Velük hármukkal - pontosabban munkásságukkal - virtuálisan, a SWGB Heaven c. weboldalon találkoztam, és részben fordítottam, kisebb részben pedig továbbfejlesztettem; amit elkezdtek. Köszönet jár továbbá az AoK és a SWGB készítőinek, s végül, de nem utolsósorban, George bácsinak , természetesen, amiért filmjeikkel és játékaikkal, ha csak időről időre is, de az élettevékenységemet némileg feldobták, sőt, elviselhetőbbé tették, kiszakítva a szürke hétköznapokból.

Köszönettel tartozom munkahelyemnek, hogy végre pár napra mentesített a fizetetlen túlórázástól.

Köszönettel tartozom továbbá annak a több ezer névtelen birodalmi rohamosztagosnak , AT-AT - és TIE-vadász -pilótának , aki a harcmezőn bátran az életét kockáztatja, vagy adja, parancsnokáért. :-).

Technikai megjegyzések[szerkesztés]

  • Ezen címoldal megjelenítéséhez használtam a Star Wars Jedi és az SF Sports Night Upright ingyenes fontokat . Amennyiben fontos neked egy oldal - s konkrétan ezen oldal - kinézete, keress utána, töltsd le és telepítsd őket! Megfontolandó, nemde?
  • A Microsoft döntése, miszerint terméke, a Microsoft Windows XP operációs rendszer támogatását 2013/14-ben végleg megszüntette, azt a látszatot keltette, miszerint a kritikai- és közönségsikereket amúgy is csak mérsékelten arató, és a 2000-es években (legalábbis Magyarországon) már jó ideje nem is forgalmazott, nem kapható Star Wars Galactic Battlegrounds nemcsak kereskedelmi, hanem technikai szempontból is halálra van ítélve. Ugyanis az XP utódjaként szolgáló Windows 7-tel és a Windows sorozat ezt követő operációs rendszereivel már nem kompatibilisek a játék által használt, elavult grafikai és más segédmodulok. Mindezek miatt a szerző, mivel maga is XP rendszerének cseréjére kényszerül, és ezért a játék futtatásában és telepítésében várhatóan akadályokkal küzd majd, úgy gondolta 2014 elején, hogy a jelen Wikikönyv írását, valószínűleg végleges jelleggel, megszünteti, ennek lehetőségét mindenesetre nagyon bizonytalannak látta.
  • Azonban 2015-ben a LucasArts úgy döntött, elérhetővé teszi a játékot (számos más Lucas Arts játékkal egyetemben), némi díj (5-6 euró) ellenében a GoG internetes árusító felületen keresztül. [6] Másrészt, a játék normális futtatására egy kis utánajárással még mindig van lehetőség, csak szükséges - pl. számítógépbontó-boltokban - egy, a kilencvenes évekbeli (elavult) hardverkonfiguráció beszerzése. Pl. a játék hibátlanul futott az én régi hardverkonfigurációmon, aminek lényegi részét egy Intel Pentium II. processzor, egy S3 Graphics gyártású S3 Virge videokártya és egy 5-10 Gbyte-nál nem nagyobb kapacitású merevlemez képezte, mindezeket pedig egy Win98 , később pedig egy Windows XP operációs rendszer irányította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A játék neve, a vele együtt telepített dokumentációs fájl (Update1_1.txt) szerint - az angol Wikipédiába is átterjedt téves kettőspontos Star Wars: Galactic Battlegrounds írásmóddal szemben - helyesen kettőspont nélküli, tehát Star Wars Galactic Battlegrounds.
  2. „Elvben és hozzávetőlegesen”: bővebben ld. A Genie AI-szkriptnyelve c. szakaszt.
  3. Wok: AI Scripting Guide by Wok ; Star Wars Galactic Battlegrounds Heaven (swgb.heavengames.com) ; hiv. beill.: 2015. 04. 11.
  4. Wok: AI Scripting, Continued . Star Wars Galactic Battlegrounds Heaven, hiv. beill. 2015. 04. 11.
  5. Balbarian2 : Computer Player Strategy Builder Guide for SWGB . (Az Age of Kings dokumentációjának átírt változata a SWGB számára).
  6. A SWGB Heaven közlése. Hiv. Beill.: 2015. 04. 05.