„Heraldikai lexikon/Magyar heraldika” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
E rendeletet felhasználva tért vissza pl. Veszprém is korábbi, 1906-os címeréhez, melyről egy 1971. évi tanácsülés hozott saját rendeletet. Ekkoriban indult meg a magyar települések címereinek létrehozása, néhol a régi alapokon, szocialista jelképekkel kiegészítve, máshol a régitől teljesen független, kommunista jellegű ál-címerek létrehozásával.
 
1974-ben hatályba lépett a 1006/1974-es számú minisztertanácsi határozat, (1006/1974. (II. 22.) számú minisztertanácsi határozat a helyi címer és zászló alkotásáról és használatáról, valamint a díszpolgári cím adományozásáról) amelyben szabályozták a helyi címer és zászló alkotását és használatának szabályait. A rendeletben olvasható: ''„A helyi címer a település történelmi múltjára és a mai jellegzetességére utaló jelkép.”'' (Uo. 3. pont) A címertervre a végső szót a {{Hl|Képző- és Iparművészeti Lektorátus}} mondta ki, hozzájárulva a település által alkotott jelképek használatához. Szabályozta a zászló felépítését és használatát is, kimondva: ''„A helyi zászló egyszínű anyagon a helyi címert és a település államigazgatási helynevét tartalmazza”'', továbbá, hogy a zászló nem helyettesítheti a hivatalos állami zászlót és ''„… a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját…”.'' (Uo. 6. pont)
Iparművészeti Lektorátus}} mondta ki, hozzájárulva a település által alkotott jelképek használatához. Szabályozta a zászló felépítését és használatát is, kimondva: ''„A helyi zászló egyszínű anyagon a helyi címert és a település államigazgatási helynevét tartalmazza”'', továbbá, hogy a zászló nem helyettesítheti a hivatalos állami zászlót és ''„… a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaját…”.'' (Uo. 6. pont)
 
A határozat végrehajtását szabályozta a Minisztertanács Tanácsi Hivatala elnöke. Ennek egyik pontja szerint a címer tervezésénél: ''„b) a Képző- és Iparművészeti Lektorátusnak a hozzájárulás megadása során elsősorban a címerrajztervben a régi címerekből átvett elemek történeti hitelességét, valamint a terv esztétikai és szocialista tartalmát kell ellenőrizni.”'' (1/1974. (T K 9.) MT TH számú utasítása a helyi címer és zászló alkotásáról és használatáról, valamint a díszpolgári cím adományozásáról szóló 1006/1974. (II. 22.) Mt. számú határozat végrehajtásáról, l . § . (1) b), Tanácsok közlönye, 1974. március 1., 194–195.)
100 963

szerkesztés

Navigációs menü