PC tanácsok/Gyors lemezelérés a DMA-val

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

PC tanácsok

Gyors lemezelérés a DMA-val

A rendszer szűk keresztmetszetét a merevlemezek, a CD-olvasók és az egyéb adathordozók jelentik, sehol sem fékeződik le ennyire az adatáramlás. Fontos tehát, hogy az ilyen adatok elérését minél jobban felgyorsítsuk, és gondoskodjunk a processzor minél kisebb terheléséről. A modern rendszerek a DMA-t (Direct Memory Access) használják erre.

A lemezegységek közvetlenül, a processzor különösebb terhelése nélkül helyezik el az adatokat az operatív tárban. Ahhoz, hogy ezzel valóban időt lehessen megtakarítani, a DMA-nak aktívnak kell lennie.

Kattintsunk a Start menüben a Sajátgépre az egér jobb oldali gombjával, majd válasszuk a Kezelést.

Megnyílik a számítógép-kezelés ablaka.

Itt kattintsunk az Eszközkezelőre. Kettős kattintással nyissuk meg az IDE ATA/ATAPI Vezérlőket. Most tehát azokat a lemezegység-vezérlőket láthatjuk, amelyekhez a merevlemezek és a CD-olvasók/írók csatlakoznak.

Kattintsunk duplán az Elsődleges IDE csatornára, és nyissuk meg a Speciális beállítások regiszterlapot. Most mindkét készüléket láthatjuk, amely ehhez a vezérlőcsatornához csatlakozhat. A Windows XP ilyenkor automatikusan alkalmazza a DMA-t, amennyiben a csatlakozó lemezegységek elboldogulnak ezzel az üzemmóddal.

A Jelenlegi átvitel módja mezőben láthatjuk, hogy melyik üzemmódot használják ténylegesen a lemezegységek. Ha itt Ultra-DMA áll, akkor tudhatjuk, hogy a lemezegységünk a lehető leggyorsabb utat választja.

Ha ezzel szemben itt csak a PIO üzemmódot vagy egy másik nem DMA üzemmódot találunk, holott fölötte a Ha rendelkezésre áll, akkor DMA opció aktív, akkor a rendelkezésre álló merevlemez feltehetőleg elavult típus, nem támogatja a DMA-t és ezzel lefékezi a rendszert.

Itt tehát észszerű hardverberuházásokra lesz szükség a jövőben.

Ismételjük meg az ellenőrzést a másodlagos IDE-csatornára is.