Növények/Gyógynövény terápiák/Tinktúrák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2850 bájt

Gyógynövény terápiák

Tinktúrák

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Tinktúrák

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, ame­lyek hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol kitűnő tartósítószer. A tinktúra alkoholtartalma nem lehet kevesebb 30%-nál. Különösen azokat a növényeket érdemes tinktúra formájában alkalmazni, amelyek rossz ízűek vagy hosszú időn át kelt szedni őket, illetve amelyek külsőleg, bal­zsamként is felhasználhatók. Néhány gyógynö­vény, például a fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) és a sonorai kreozot cserje (Larrea tridentata) olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem könnyen oldhatók ki a vízben, ezért tea he­lyett pilula, kapszula vagy tinktúra formájában hasznosíthatók. Az alkohol általában az összes fontos hatóanyagot kivonja a gyógynövényekből.

A tinktúra készítésekor 113 g porított vagy összevágott gyógynövényhez 2 csészényi alkoholt – akár vodkát, konyakot, gint, vagy rumot ad­junk. Naponta rázzuk össze két héten ke­resztül. Hagyjuk a füveket leülepedni, majd önt­sük le a tinktúrát, sűrű vászonnal vagy szűrő­papírral fölfogva a por finomságú részecskéket.

A készülő tinktúrát újholdkor a legjobb össze­állítani és teliholdkor leszűrni, hogy a növekvő Hold vonzása elősegítse a növényi hatóanyagok kivonását.

A tinktúrából egyszerre bevett mennyiség a néhány csepptől a 2 kávéskanálig terjedhet. Ilyen mennyiségű, azaz meglehetősen kevés al­kohol bevitele a szervezetbe a legtöbb ember­nek nem okoz problémát. Mégis, ha valaki bár­milyen okból nem fogyaszt alkoholt, akkor a szükséges mennyiségű tinktúrát negyed, vagy fél csészényi forrásban levő vízbe kell keverni, hogy az alkohol elpárologjon.

Ha valaki kimondottan a növények alkaloid­tartalmát akarja kivonni, akkor az alkoholos el­járást savas, almaecetes extrahálással lehet he­lyettesíteni. A tinktúrák általában az erőteljesebb hatású gyógynövényekből készülnek, amelyeket tea formájában nem alkalmaznak. Ha a tinktúra enyhébb hatású gyógyfüvekből készül, akkor a bevehető mennyiség 1-2 kávéskanálra nő, ami körülbelül megfelel fél csésze teának.

Ne tévesszük össze a tinktúrát a kereskede­lemben kapható “folyékony kivonattal”.

Utóbbi több oldószeres extrakcióval készül, következés­képpen rendkívül tömény készítmény: hatásuk akár a tinktúrák tízszeresének is megfelelhet, te­hát a bevehető mennyiség legfeljebb 6-8 csepp lehet, amely hozzávetőlegesen 1 kávéskanál tinktúrának felel meg.