Növények/Gyógynövény terápiák/Nyugtatás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3285 bájt

Gyógynövény terápiák

Nyugtatás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Nyugtatás

azaz csillapítás

Ezt a kezelést akkor kell alkalmazni, amikor nagy fokú nyugtalanság, idegesség vagy irritáció, izgalmi állapot áll fenn, ami gátolja a beteg­ségből való kigyógyulást. A nyugtátoknak három fajtája van: gyulladáscsökkentő nyálkahártya­-bevonó, idegerősítő és görcsoldó hatású anya­gok. A kezeléseket egy-két napon át intenzíven folytatva, azt akár minden órában meg lehet is­mételni.

A gyulladáscsökkentő, nyálkahártya-bevonó hatású gyógynövények és táplálékok mintegy “megkenik” az ízületeket, a csontokat, a béltrak­tust, sőt még életünk feszítő konfliktusait is eny­hítik. A vörös szilfa (Ulmus fulva) kérge, az orvosi ziliz (Althaea officinalis), a fekete nadálytő (Symphytum officináié) gyökere, a meleg tej, a vízben főtt, lucskos zab és árpa mind arra használato­sak, hogy megnyugtassák a szervezetet, feszült­ségoldó hatással legyenek az egyénre a gyógy­kezelés ideje alatt. Bármilyen nyálkás anyag jó hatású; elfogyaszthatók meleg, mézes tejjel, amely fokozza a nyugtató hatást.

Az idegerősítő szerek táplálják, erősítik az idegrendszert és kiegyensúlyozzák energiáját. Az idegerősítő gyógynövények között találjuk a csukóka fajokat, a bakfüvet (Betonica officinalis), a molyhos papucskosbort (Cypripedium pubescens) és a közönséges macs­kagyökeret (Valeriana officinalis).

A görcsoldószerek csökkentik az idegi eredetű feszültségeket az izmokban, a vázizmokban és a belső szervek simaizmaiban egyaránt. Ugyanak­kor enyhítik a feszültség és a görcs okozta fáj­dalmakat. Ilyen hatású növény a hólyagos lobélia (Lobelia inflata), a közönséges macskagyökér (Valeriana officinalis), a mámorbors (Piper methysticum), a fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) és a Növények/Növények gyógyhatása/K/Kínai angyalgyökér|kínai angyalgyökér (Angelica sinensis).

Minden esetben nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű kalcium kerüljön a táplálékkal a szervezetbe, mivel lényeges szerepe van az idegrendszer és az izmok együttműködésében. Nem ritka, hogy a nyugtató terápiát serkentő kezelés­sel egyidejűleg alkalmazzák. A kettő nem kö­zömbösíti, viszont tompítja, kiegyenlíti egymást.