Linux/Linux alapok/Kezdőknek való disztribúciók

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Milyen disztribúciók ajánlatosak kezdőknek[szerkesztés]

Mivel a Linuxot nem cég fejleszti, hanem önkéntes emberek, akik szabadon, GPL v2[1] licenc alatt terjesztik a kódot, így nagyon sok elterjedt Linux kernellel működő disztribúció (terjesztés, kiadás) létezik(magyarul nem csak az Ubuntu létezik :) ). Ez a fejezet a kezdőket szeretné segíteni abban, hogy mit érdemes választani. A disztribúciót disztrónak fogom rövidíteni.

 1. Ubuntu Linux
  Az Ubuntu Linux a legtámogatottabb disztró egyike, amit lehet telepíteni modern gépre is, használata viszont kissé elsőnek furának tűnhet Windows után, mert a címsorban levő gombok Mac-szerűen fordítva vannak. Alapértelmezetten GNOME felülettel jön, de elérhető Xfce-vel, KDE Plasma-val, LXQt-vel, MATE-vel, Budgie-vel is (illetve van a stúdiósoknak szánt Ubuntu Studio és a kínaiaknak az Ubuntu Kylin), további infó itt: Ubuntu flavours Debiannak a csomagkezelőjével jön(apt), de inkompatibilis Debiannal visszafelé.
 2. Linux Mint
  Ubuntu-ból származtatott disztró, célja, hogy a Windowsról áttérők könnyen tudják használni. A Linux Mint fejlesztői csinálják a Cinnamon felületet, és a hozzátartozó programokat is. MATE és Xfce felülettel is le lehet tölteni. Csak Ubuntu LTS verzióra támaszkodik, így biztos, hogy nem lesz benne komolyabb hiba. (Szerkesztő:Ottwiz megjegyzése: nekem volt 19.3-nál egy hiba, hogy az integrált driver a Radeon Vega 8-hoz nem volt jó és csíkozott)
 3. Manjaro
  Arch Linux alapú disztribúció. Ha szeretnél ismerkedni a Linux működésével, és nem gond, hogy néha elromlik a rendszer, és neked kell megjavítani, akkor érdemes kipróbálni, hiszen minden alkalommal, amikor megjavítasz egy frissítést, tanulsz valami újat. Ne feledd, hogy a közösségtől akármikor segítséget kérhetsz, amit ajánlott is megtenni, mert sokat lehet tanulni belőle. A pacman csomagkezelőt használja, emiatt gyakran szokott gond lenni a frissítésekkel. Ilyenkor kézi beavatkozás szükséges a frissítés telepítéséhez. De ezáltal is tanulsz. Az Arch User Repository (AUR) egy olyan tároló, ahová akárki feltehet csomagokat, de forráskódból kell fordítani. Az AUR csomagokkal is gyakran szokott gond lenni, azoknak a megjavításával is sokat lehet tanulni. Rolling típusú kiadás, ami azt jelenti, hogy elég egyszer feltelepíteni, és mindig a legújabb verzióra frissül, nem kell disztró verzió frissítéskor újratelepíteni. Nagyon barátságos és segítőkész a közösség.
 4. MX Linux
  MX Linux talán 2018 óta van a Distrowatch első helyén. Az oka az, hogy nagyon egyszerű használni, illetve az MX Toolsban nagyon sok hasznos kisprogram van, például usb-s kiíró, asztali környezet elrendezése, MX package installer, aminek egyszerű a használata. Csak XFCE asztali környezettel jön. Visszafelé kompatibilis Debiannal, hiszen a Debian stabil verzióiból lett származtatva.
 5. Solus
  Rolling kiadás (azaz folyton kapja a frissítéseket, mint Manjaro), de mégis atomstabil. Saját driver managere van. Hátrány, hogy a közösség nem a legbarátságosabb, tehát inkább érdemes disztrófüggetlen közösségekben segítséget kérni, ha csak nem Solus specifikus a probléma.

Galléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. https://www.kernel.org/category/faq.html