Linux/Linux alapok/Az operációs rendszerek csoportosítása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Ez a lap sajnos még nagyon rövid („csonk”). Segíts te is, hogy igazi lap lehessen belőle!


Az operációs rendszer lehet:[szerkesztés]

 • felülete lehet grafikus (GUI) vagy parancssoros (CLI)
 • betöltött szerepe szerint: szerver, desktop
 • felhasználók száma szerint: egyfelhasználós, többfelhasználós
 • folyamatkezelés szerint: single task, multi task

előnye a karakteresnek: gyors, rugalmas parancsbevitel, automatizálás (szkriptek végrehajtása), a grafikus magot nem kell kihasználnia, így bármilyen gépen jól működik

 • single task: 1 feladat / program tud futni (felhasználói)
 • multi task: több felhasználói program is tud futni
  • preemptív: az op. rendszer elvehet erőforrásokat
  • kooperatív: csak akkor működik, ha mindenki közreműködik
 • egy/többfelhasználós: lehet több felhasználói fiókot csinálni, de régebben bárki garázdálkodhatott a számítógépben, magyarán nem volt privát szférája senkinek. Mostanában már nem lehet hozzáférni mások könyvtárához, de ezt a fájlrendszernek kell támogatnia (FAT16, FAT32 így kizárt, viszont az EXT2,3,4; NTFS támogatja). Ami még fontos, hogy hálózaton keresztül egyidőben több felhasználó is használhatja a rendszert.

Ezek alapján az OS-ek csoportosítása:[szerkesztés]

DOS, illetve a ráalapuló Windows-ok (1.01-től ME-ig bezárólag): karakteres(a Windows az egy grafikus felület itt), egyfelhasználós (lehet azt mondjátok, hogy lehet már itt több fiókot létrehozni, igen, de itt csak egy felhasználóval lehet adott időben belépve lenni). Szerver verziója nincsen a DOS-ban található biztonsági rések miatt. Fizetni kellett érte.

Windows NT-szerű rendszerek (Windows NT 3.x – 10): grafikus, többfelhasználós (itt már a felhasználók mappája titkosítva van, így nem férhetsz hozzá mások mappájához a megfelelő jogosultság nélkül), van szerver és asztali verzió is (pl. a Home és a Pro verziók), fizetős, mint a DOS-ra alapuló Windowsok voltak.

Linux: karakteres, többfelhasználós, azaz több felhasználó lehet a hálózaton egyszerre, a mappák titkosíthatóak, jogosultságok beállíthatóak, szabadon testreszabható (programkínálat, illetve felület terén). Ingyenes, nem kell fizetned érte (a legtöbb Linux-alapú rendszerre, kivételt képez a Red Hat, amiért igen is kell fizetni). Szerver és asztali felhasználásra szánt verzió is van.