Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Rovarok/Almamoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Laspeyresia pomonella szócikkből átirányítva)

Almamoly


Almamoly
Almamoly
(Cydia pomonella, Syn: -)
Más neve(i): -


Tünetek Az almamoly második nemzedéke károsítja a diót. Ennek magyarázata, hogy a dió belseje júniusig folyékony és mivel az almamoly hernyójának rágó szájszerve van, így a folyékony táplálékot nem tudná megfelelően hasznosítani. Az almamoly a tojásait vagy a zöld dióra vagy a levélre rakja. A hernyó a dióba rág, erre még akkor is képes, ha olyan levélen található a tojás, ami zöld dióhoz ér. A hernyó 2-3 hétig fejlődik a dióban, a magbelet felélve.

Védekezés

- Az almamoly a talaj és fakéreg mellett a hullott, összeszáradt gyümölcsben is képes báb formában telelni.
- A lehetséges fertőzési forrás, a mumifikálódott dió eltávolításával nagyban csökkenthetjük a következő éves fertőzés lehetőségét.
- Kémiai védekezésre az almamoly ellen dióban az acetampirid tartalmú Kertészet/Növényvédők/Vegyszerek listája#Mospilan 20 SG áll rendelkezésre, mint szabadforgalmú szer. Azonban nagy méretű fa permetezésekor nehéz az egész fára egyenletesen kijuttatni a szert.
- Házi kertben jó szolgálatot tehet még a feromoncsapda. A hím egyedek összegyűjtésével csökken a nőstények megtermékenyítése, így a tojásrakás és a gyümölcskárosítás mértéke is. Másrészről a kémiai védekezést is mindig a moly rajzásához kell igazítani, a rajzásmegfigyelésben pedig szintén a feromoncsapda segít.
- A védekezést a rajzás függvényében körülbelül júniusban kell megkezdeni és a végső gyümölcsméretig kell folytatni.
Magyar Wikipédia: Almamoly


A Wikimédia Commons tartalmaz Almamoly témájú médiaállományokat.