Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Szövőlepkék/Nagy púposszövő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 4112 bájt

Kártevők

Nagy púposszövő


Nagy púposszövő
Nagy púposszövő
(Cerura vinula, Syn: -)
Más neve(i): -


A nagy púposszövő a púposszövőfélék családjába tartozó, éjjeli lepkefaj.
Eurázsiában honos a Brit-szigetektől (Spanyolországban a C. iberica váltja) egészen Kínáig. Magyarországon mindenütt előfordulhat, de nem gyakori.
A szárnyfesztávolsága 6-8 cm. Feje és gyapjas tora szürke, a toron fekete pontokkal. Világosszürke potrohán két hosszanti szürke háti sáv húzódik, a szelvényeket viszonylag keskeny, sötétszürke keresztgyűrűk jelzik. Az elülső szárny alapszíne sötétebb vagy világosabb árnyalatú szürke, amelyet sötétszürke foltok, valamint a szárnytőnél széles és alig ívelt, középen és a szegélynél keskeny és hatalmas íveket leíró vonalak díszítenek. Középen sötétszürke, keskeny félhold alakú folt látható; a szárny peremén sötétszürke nyílfoltok sorakoznak. A nagyobb erek sárgák, a vékonyabbak feketék. A hátulsó szárny szürke, az elülső és a belső szegélynél, valamint a szárnytőnél világosabb, néha egészen fehéres. Peremén szürke foltok ülnek. A szárnyak fonákja az alapszínnek megfelelő szürke, rajta elmosódott rajzolattal. A szárnyak rojtja fehéren-szürkén csíkozott. A nőstények többnyire sötétebb színűek, a hátsó szárnyuk mindig szürke, legtöbbször sötétszürke (sötétebb a hímekénél). Alapszíne kissé változékony.
Petéi lapított félgömb alakúak, fényesek, csokoládébarna színűek.
Hernyója eleinte vöröses-fekete, kifejletten zöld. A harmadik torszelvényén feltűnően, hegyesen kipúposodik. Hátoldalát fehérrel szegélyezett barna sáv díszíti, amely az utótornál elkeskenyedik, de 7-8. szelvénynél újra kiszélesedik és a test végégig fut. A 7. szelvénynél fehér keretű barna folt lehet, testközépi fehér keresztvonala nincs. Hosszú farokvillája sötét foltos, vége vörös. Veszély esetén hangyasavat spriccel támadójára. Bábja vörösbarna.
Ártéri erdők, ligeterdők, erdőszélek, tisztások, nedves talajú völgyek, lápok lakója, ahol hernyója tápnövényeit megtalálja.
Általában évente egy nemzedéke nő fel, imágóit április-júniusban lehet látni. Melegebb években vagy délen kifejlődhet egy július-augusztusi részleges második generációja is. A nőstény a tápnövény levelére (ritkábban vékony gallyaira) kettesével-négyesével rakja le petéit.
A petékből hőmérséklettől függően 9-14 nap múlva kelnek ki a hernyók, amelyek különféle nyár- és fűzfajok (rezgő nyár, fekete nyár, csigolyafűz, stb.) leveleivel táplálkoznak. Főleg a fiatal, akár alig két méteres fákat, nagyobb bokrokat keresi, a kifejlett fákon ritkábban fordul elő. A megzavart hernyó farokvillája lengetésével, fejének vörös keretével próbálja elriasztani támadóját, de szükség esetén a feje alatti mirigyből hangyasavat is képes spriccelni. Kifejlődve a fa törzsén vagy tövén kemény bábgubót készít, ebbe gyakran kéregdarabkákat is sző. Bábként telel át.
A hermelin-púposszövő hasonlít hozzá, amely kisebb, világosabb, és potrohán széles, fekete gyűrűk találhatók.


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények
Magyar Wikipédia: Nagy púposszövő
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy púposszövő témájú médiaállományokat.