Kertészet/Rovarok/Pajzstetvek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 7583 bájt

Kertészet

Pajzstetvek


Viaszpajzsaik egy citromfa törzsén
A pajzstetvek a félfedelesszárnyúak rendjének növénytetvek alrendjébe tartozó öregcsalád. A pajzstetvek nemzetközileg elismert kutatója az amerikai-magyar Kosztarab Mihály.
Apró termetű (< 10 mm), viaszkiválasztó, szipókás rovarok. Kétségtelen, hogy az összes szipókás rovarok között a legkülönösebb formájuk a pajzstetveknek van. Nőstényeket a háti mirigyeikből kiválasztott kemény viaszpajzs fedi. Az egyedeken kialakult fedőpajzsok, ha összeérnek, valóságos kérget képezhetnek a növényen, amelynek színe szürkésfehér, vagy barnás. A hímek törékeny, kétszárnyú, szájszerv nélküli lények, amelyek rövid életük során ide-oda röpdösnek. A nőstényeknek sohasem nő szárnyuk, tehát a felnőtt állatok gyakran a lárvákhoz hasonlók. Számos faj megtartja lábait, a táplálkozási helyen ide-oda vándorol. A legtöbb pajzstetű nőstény azonban sohasem hagyja el azt a helyet, amelyen egyszer szívását megkezdte.
Általában ivarosan szaporodnak, de egyes fajoknál szűznemzés is előfordul. Párzás után a nőstények alaktalan tömeggé duzzadnak, végtagjaikat levedlik, testüket viaszburokkal veszik körül. A legtöbb pajzstetű petéket rak, de vannak elevenszülők is. Évente több nemzedékük van. Nőstényeket a háti mirigyeikből kiválasztott kemény viaszpajzs fedi. Ez alatt rakják le petéiket és ennek védelme alatt kelnek ki a lárvák. A fiatal pajzstetvek kezdetben csaknem olyanok, mintha parányi atkák volnának, s eleinte még elég mozgékonyak, lassan mászkálnak hat rövid lábacskájukkal. A hím lárvákat mindig viaszburok veszi körül, a kész hímek végül ebből vergődnek ki.
A pajzstetvek szúró-szívó szájszervükkel átszúrják a szöveteket, és sejtnedvvel táplálkoznak. A zöld növényi részeken világos szívásfoltok keletkeznek. A lárvák és a kifejlett nőstények a leveleket, a szárat és a termést is megtámadhatják. Kiszívják a növény nedvét és felületét mézharmattal vonják be. A megtámadott növény gyengén fejlődik, nem nő, összeaszalódik, nem virágzik, súlyosabb esetekben el is szárad. A fertőzött részeken a pajzstetvek által kiválasztott, cukorban gazdag „mézharmat”-ra korompenész telepszik. A megtámadott növény könnyen felismerhető a fehér, gyapjas, vattacsomókhoz hasonló védő viaszburokról – amely alatt a tetvek szívogatnak – és a fekete, koromszínű rétegről.

Védekezés

A pajzstetvek megfékezése

Ha új növényt vásárolunk, mindig alaposan vizsgáljuk meg, nem találkozunk-e hívatlan társbérlőkkel, és tegyünk meg minden óvintézkedést, mielőtt a fertőzés más növényekre is továbbterjedne.

Víz és szappan

A kemény levelű növényekről, pl. a kukoricalevélről (Aspidistra), a citrusfélékről, a csodacserjéről (Codiaeum), a dracénáról, a fikuszról, a borostyánról és az orchideákról szappanos vízbe mártott szivaccsal is eltávolíthatjuk az enyhe pajzstetűfertőzést.
Ügyeljünk rá, nehogy a sok ezer tojás némelyikét a növény egészséges részére juttassuk, amikor a tetveket eltávolítjuk. A kemény levelű növényekről puha ecset és szappanos víz segítségével eltávolíthatjuk az enyhe pajzstetű-fertőzést.


Denaturált szesz

A pajzstetvek eltávolításának leghatékonyabb módszere, ha denaturált szeszbe mártott vattadarabbal letöröljük a növényt. Ilyenkor a viaszos pikkely feloldódik, és nagy valószínűséggel a peték is elpusztulnak. Ez esetben is vigyázzunk, nehogy továbbterjesszük a petéket. Erre a célra gint is használhatunk. A különálló pajzstetveket és petéiket denaturált szeszbe mártott vattadarabbal ártalmatlaníthatjuk.

Kontakt rovarölők

Ezek a növényvédő szerek csak akkor tudják kifejteni a hatásukat, ha a vegyi anyag közvetlenül érintkezik a pajzstetű-lárvákkal. A házban vagy üvegházban nevelt növények egész évben aktívak, így nehéz eltalálni a rovarirtás megfelelő időpontját. Kivételt talán csak a hidegházban nevelt szőlő vagy a belső udvaron nevelt dézsás növények képeznek. Az áttelelő pajzstetveket csak akkor irthatjuk ki, ha a növény teljesen nyugalmi állapotban van. A kontakt rovarölő szert permetezzük a növényre, így kiírthatjuk a lárva-állapotot elért pajzstetveket.

Kátrányolaj

Télen kátrányolaj segítségével irthatjuk ki a nyugalmi állapotú szőlővesszőkön élősködő áttelelő pajzstetveket.

Szisztemikus rovarírtók

Ezek a növényvédő szerek úgy irtják ki a pajzstetveket, hogy megmérgezik a növény nedveit, így mind a bábok, mind az őket tápláló nőstények elpusztulnak. A szabadban (pl. erkélyen, kertben) lepermetezheti növényeket Vektafid A/E aerosollal Néhány hatóanyaguk azonban mérgező bizonyos dísznövények számára is, ezért körültekintően válasszunk.
A páfrányok többsége rosszul tűri a növényvédő szereket.
Ne használjunk dimetoátot cineriára, begónia, páfrányok és mikulásvirág védelmére.
Az szobanövények, a selyemmályva, a papucsvirág (Calceolaria sp.), a bunkóliliom, a vénusz fodorka, a vízi torma, a mikulásvirág a csucsor, a kankalin a cinerária, a díszpaprika (Solanum capsicastrum) esetében pedig kerüljük a butoxicarboxim használatát.
A szisztemikus növényvédő szerek golyó alakban is kaphatóak. A földbe helyezve megmérgezik a növény nedveit.
Keressünk hormonhatású rovarölő szereket, mivel ezek a vedlést gátló, illetve a fotoszintézist gátló vegyületekkel szemben a rovarok fejlődését és átalakulását szabályozó mechanizmusokba avatkoznak be, és kímélik a növényt. Magyarországon elsősorban a hidropén-, az eopfenonán- és a fenoxikarb-tartalmú készítményeket próbálták ki sikerrel, főként az erdészeti és a kertészeti kártevő lepkék (Lepidoptera) és kabócák (Cicadomorpha), levélbolha-félék (Psyllidae), pajzstetvek (Coccoidae) ellen.


Néhány gyakoribb pajzstetűfaj[szerkesztés]

 1. Kertészet/Rovarok/Apró kaktuszpajzstetű
 2. Kertészet/Rovarok/Barna pajzstetű
 3. Kertészet/Rovarok/Bíbortetű
 4. Kertészet/Rovarok/Citrom-pajzstetű
 5. Kertészet/Rovarok/Fodros pajzstetű
 6. Kertészet/Rovarok/Gyapjastetű
 7. Kertészet/Rovarok/Gyapjas kaktuszpajzstetű
 8. Kertészet/Rovarok/Hosszúfarkú kósza pajzstetű
 9. Kertészet/Rovarok/Hosszúfarkú vándorpajzstetű
 10. Kertészet/Rovarok/Karmazsintetű
 11. Kertészet/Rovarok/Kávé-pajzstetű
 12. Kertészet/Rovarok/Kermes vermilio
 13. Kertészet/Rovarok/Lengyel bíborpajzstetű
 14. Kertészet/Rovarok/Rövidfarkú kósza pajzstetű
 15. Kertészet/Rovarok/Viaszos gyökérpajzstetű
 16. Kertészet/Rovarok/Viaszos pajzstetvek


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Egyéb fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények
A Wikimédia Commons tartalmaz Pajzstetvek témájú médiaállományokat.

Forrás: Magyar Wikipédia:

Pajzstetvek, 2011. március 1., 06:30 (CET)

Forrás: Virágvarázslat

{{{2}}}