Kertészet/Rovarok/Mezei tücsök

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A lap mérete: 2797 bájt

Mezei tücsök

Gryllus campestris MHNT.jpg

A mezei tücsök (Gryllus campestris) az egyenesszárnyúak (Orthoptera) az ízeltlábúak törzsének és a rovarok osztályának egyik La Fontaine által megénekelt faja.

Elterjedése

A mezei tücsök Nyugat-, Közép- és Dél-Európában, valamint Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában él. Magyarországon is gyakori. Napsütötte legelők, rétek, füves domboldalak, vasúti töltések és más száraz élőhelyek gyakori lakója.

Megjelenése

A mezei tücsök hossza 20-26 milliméter. Szájszerve rágókból áll; ásásra és táplálkozásra alkalmasak. Szárnyai repülésre alkalmatlanok; a hátsó szárnyak kicsik. A rovart zömök, fényes fekete testéről és jókora, sisakszerű fejéről lehet könnyen felismerni. Csápjai hosszúak és vékonyak. Jellemző még a hátulsó comb alsó felének piros színe. A hátsó lábak erősen megnagyobbodtak, izomzatuk erős, hogy ásáskor és ugráskor támasztékul szolgáljanak. E rovarnál a hallószerv nem a fején van, hanem az elülső lábszáron. A tücsök behajlítja lábát, hogy egy hangforrással összehangolja és megállapítsa, honnan jön a hang. A nőstény potroha végén tojócső van.

Életmódja

A hím közismert hangos énekét V-VI között többnyire a maga vájta földi lyuk előtt hallatja. Elülső szárnyainak összedörzsölésével ciripel. Éneküket csak június végéig halljuk. A mezei tücsök főként éjszaka aktív, növényi anyagokkal táplálkozik, de kisebb rovarokat is fogyaszt. Kifejlett rovarként 3-4 hónapig él.

Szaporodása

Miután az állatok lárva alakban telelnek át, már kora nyári időszakban ivarérettek. A párzási időszak Közép-Európában májustól júliusig tart. A nőstények petéiket egyenként a talajba rakják. Akár 200 pete is lehet. A petéből való kifejlődéshez 3-4 hét kell, hogy elteljen. A lárva nyár elején kel ki, növényekkel táplálkozik, és a tél beállta előtt 7-8-szor vedlik. Mielőtt tavasszal eléri a felnőtt stádiumot, még kétszer vedlik. Többnyire magányosan élnek.

A tücsök ellen az Arvalin nevű szer alkalmazható. A lyukakba kell beszórni, és azt földel betakarni. Fontos elolvasni a mellékelt leírást, mert a szer háziállatokra is veszélyes.

Pyrinex, Pyrifosz 25 CS rovarölőszer 1-2 percen belül kiűzi a járatból.(A lóbogarat is.)

Egy keveset a járatba kell csepegtetni és felönteni vízzel. Begázosodik a járatban és kiűzi a rovart.

II.es kategóriába tartozik.

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Mezei tücsök, 2011. március 1., 06:28 (CET)