Kertészet/Rovarok/Koprabogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2207 bájt

Kertészet

Koprabogár


Khapra beetle.jpg
Trogoderma granarium1.jpg
Koprabogár
(Trogoderma granarium, Syn: (Syn: {{{2}}}, )

A koprabogár a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a porvafélék (Dermestidae) családjába tartozó faj.

A koprabogár őshazája India, azonban az ember akaratlan segítségével, manapság világszerte elterjedt és inváziós fajjá változott.
Ez a bogárfaj 2-3 milliméter hosszú, ovális alakú és sötétbarna színű.


A koprabogár tápláléka elsősorban liszt, búza- és kukoricadara, továbbá rizs, szárított zöldség, orvosi székfű, földimogyoró, csokoládé és cukor. Főleg a lárva károsít; ürülékével és rágcsálékával szennyezi az anyagokat. A lakásba fertőzött élelmiszerekkel hurcoljuk be.

Szaporodása

A nőstény petéit az élelmiszerekre rakja le. A 4 milliméter hosszú, világosbarna színű szőrös lárva a táplálékban fejlődik ki. A lárva a táplálék tetején, vagy a csomagolóanyagon alakul bábbá. Nem alakít ovális gubót a rágcsálékból, hanem régi lárvabőrében bábozódik be.
Teljes kifejlődéséhez a hőmérséklettől függően 1-5 hónapra van szüksége. A lárva a padló repedéseiben telel át.

Irtása

Ha fertőzésre utaló jeleket észlelünk, az első teendőnk az, hogy gondosan takarítsuk ki az élelmiszertároló helyet. A koprabogár táplálékául szolgáló összes élelmiszert át kell vizsgálni. A fertőzött anyagokat jól záródó zacskóban gyűjtve dobjuk ki a szemétbe vagy égessük el.
Különös gondot kell fordítani a padlózat réseinek és repedéseinek tisztán tartására, a porszívózására is. Rovarirtó szert fölösleges használni.

Forrás: Magyar Wikipédia w:Koprabogár

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Györffy Gyögy & Hornung Erzsébet: Állatrendszertani gyakorlatok. JATE Press Szeged (1987).
,

A Wikimédia Commons tartalmaz Koprabogár témájú médiaállományokat.