Kertészet/Rovarok/Közönséges sárga cserebogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A lap mérete: 1987 bájt

Közönséges sárga cserebogár

A közönséges sárgacserebogár (Amphimallon solstitiale) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjához tartozó w:faj.

Elterjedése

Amphimallon solstitialis01.jpg

A közönséges sárga cserebogár egész Európában és csaknem egész Ázsiában honos, a szubtrópusi és trópusi területeket kivéve. Az alföldektől a hegyvidékekig megtaláljuk. Rendszeresen előfordul és gyakori.

Megjelenése

A közönséges sárga cserebogár 1,4-2 centiméter hosszú, sűrűn szőrös, közép- vagy világosbarna színű bogár, sárgás árnyalatokkal. A szárnyfedők, az előtor és a fej azonos színűek. A hímet szélesebb és nagyobb csáplegyezőiről ismerhetjük fel.

Életmódja

A közönséges sárga cserebogár élőhelye nyílt tájak, vagyis réteken, kertekben, útszéleken és mezsgyéken mindenütt megtalálható, amennyiben ott nem végeznek vegyszeres rovarirtást, amely a sárga cserebogár lárváit elpusztítja.

Szaporodása

A közönséges sárga cserebogár szaporodása megegyezik a májusi cserebogáréval (Melolontha melolontha). A sárga cserebogarak meleg júniusi estéken nagy tömegekben rajzanak. A párosodás és peterakás néhány nap alatt lezajlik. A teljes fejlődési idő 2-3 év. A lárvák a talajban fejlődnek, és ott bábozódnak be tavasszal. Néhány héttel később a bábból kibújik a bogár.Forrás:

Magyar Wikipédia:, Közönséges sárga cserebogár, 2011. március 1., 06:34 (CET)