Kertészet/Rovarok/Dió gubacsatka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Dió gubacsatka


[[Kép:|thumb|]]

Dió gubacsatka
(Eriophyes erineus, Eriophyes tristriatus, Syn: -)


Dió nemezes gubacsatka

Tünetek Az apró, szabad szemmel nem látható atka a rügyben telel át, majd a rügyfakadás után kezdi meg a károsítást. A leveleken a szívogatás hatására a levélfelszín felé kidomborodó gubacsok jönnek létre. A kidudorodással ellentétes oldalon, a levél fonákán, nemezes bevonat alakul ki, amelyben a gubacsok zavartalanul fejlődnek mielőtt ismét telelésre vonulnának.

Védekezés A dió nemezes gubacsatka által okozott tünetek sokkal látványosabbak, mint amekkora kárt valójában okoznak, ezért ellenük kémiai védekezést nem szükséges folytatni. Másrészről a nemezes bevonat kellő védelmet nyújt az atkáknak így a növényvédő szerek sem végeznének nagy pusztítást az atkák között. Ráadásul jelenleg hazánkban nincs engedélyezett növényvédő szer a dió nemezes gubacsatka ellen.

Dió szemölcsös gubacsatka

Tünetek A dió szemölcsös gubacsatka kártétele a nemezes gubacsatkáéhoz hasonlóan inkább esztétikai mintsem gazdasági problémát jelent. Az atkák a rügyekben telelnek majd a levelek hátoldalán, a fonákon kezdenek szívogatni. A szívogatás helyén a levelek felszínén 1-3 mm- es kidudorodások, gubacsok jelennek meg. A rücskök később barnás-vörösesen színeződnek, majd száradnak. Ritkán a termésen is megjelenhetnek gubacsok, amelyek a termésmennyiséget csökkenthetik.

Védekezés A dió szemölcsös gubacsatka elleni védekezés, a nemezes gubacsatkához hasonlóan nehéz, mert az atkák védett helyen, a gubacsban fejlődnek. Növényvédő szer a szemölcsös gubacsatka ellen sincs engedélyezve hazánkban. Szerencsére azonban nem okoz jelentős gazdasági károkat, így a legjobb megoldás, ha megtűrjük kertünkben az esztétikai hibát.

Magyar Wikipédia: Dió gubacsatka


Sablon:-trt

A Wikimédia Commons tartalmaz Dió gubacsatka témájú médiaállományokat.