Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Madarak/Seregély

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2947 bájt

Kertészet

Seregély


Seregély
Seregély
(Sturnus vulgaris, Syn: -)
Más neve(i): -


A madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a seregélyfélék családjába tartozó faj.
A testhossza 19-23 cm, szárny-fesztávolsága 31–44 cm, testsúlya 58–101 gramm. Finoman pontozott feketés tollazata zöldes, bronzos és bíboros fémfényű. Szárnya hegyes, farka rövid. Egyenes csőre hegyes. Őszi tollazata sűrűn pettyezett. A fiatalok sötétbarnák; torkuk fehéres; alsó oldaluk sávozott. Az öregek csőre tavasszal világossárga; télen sötét. A fiatalok csőre barna. Élénk, mozgékony és hangos madár. Röpte rendkívül gyors; gyakran siklik kifeszített szárnyon.
Ősszel és télen hatalmas csoportokba gyülekezik. Őszi csapatai főleg a nádasokban éjszakáznak; a különböző irányból érkezők a pihenő hely fölé érve tömör csapatban, kő módjára zuhannak le, s csak a nádas fölött fékezik röptüket. A sok ezernyi éjszakázó madár együttes csivitelése hangos zúgássá erősödik.
Kis mértékben e madarak ürüléke tápanyagokat juttat vissza a talajba, ám magas koncentrációban, mely nagyobb egyedszámmal bíró csapatoknál fordul elő, ott károsíthatja a növényzetet és szennyezheti a talajt.

Élőhelye

Erdőn, mezőn és lakott területeken egyformán otthonos. Faodúkban, épületek réseiben, mesterséges fészekodúkban stb. fészkel. Magyarországon gyakori költőfaj. Vonuló, de kisebb csapatai gyakran áttelelnek. A kis mézkalauz gyakran a seregélyek fészkébe csempészi tojásait.
Főként rovarokat és bogyókat eszik, gerinctelen állatfajok széles skáláját fogyasztja, valamint magvakkal és gyümölcsökkel is táplálkozik.. Nagy tömegekben komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak. Főleg kora ősszel, elsősorban a szőlősgazdák szempontjából káros; egy-egy kisebb szőlőültetvény termését már egyetlen népesebb csapat is rövid idő alatt teljesen letarolhatja. Védekezni ellene az ültetvények őrzésével, a madarak folyamatos ijesztgetésével lehet (ez azonban állandó odafigyelést kíván, mert a seregély intelligens madár, és hamar kifigyeli, ha az őrző személy nincs a helyén, vagy munkája nem elég hatékony), illetve érés idején a szőlősorok védőhálóval való letakarásával.
Magyarországon nem védett.


Forrás: Magyar Wikipédia Seregély

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)

A Wikimédia Commons tartalmaz Seregély témájú médiaállományokat.