Kertészet/Madarak/Guvat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2728 bájt

Guvat


Guvat
Rallus aquaticus 4 (Marek Szczepanek).jpg
Rallus aquaticus 1 (Marek Szczepanek).jpg
Guvat
(Rallus aquaticus, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett madár! - Eszmei értéke:50 000,- Ft. (2012)


A guvat a madarak osztályának darualakúak rendjébe, és a guvatfélék családjába tartozó faj.
Költési területe Észak- és Közép-Európa, valamint Közép-Ázsia, kelet felé egészen az Amur-folyóig. Dél-Európát és Észak-Afrikát vonulás alkalmával látogatja, de már Egyiptomban a ritka téli madarak közé tartozik. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel. Vonulása októberre és márciusra esik, mindazáltal még tél közepén is akadnak egyes példányok, sőt még egyes északi fekvésű szigeteken, például Feröeren és Izlandon is rendesen telelők, mert rossz repülő, s ezért nem is költözik el onnan.
Nádasok, gyékényes sűrűségek, lápok és mocsarak lakója.
Testhossza 23-28 centiméter, szárnyfesztávolsága 38-45, testtömege 80-180 gramm közötti. A hím nagyobb, mint a tojó. Az öreg hím felsőteste barna alapon feketetarkának látszik, mert minden toll olajbarna szegélyben végződik. Fejoldala és alsóteste kékes hamuszürke, lágyéka fekete-fehér szalagokkal. Hasa és fara sárgás rozsda szürke, evezői olajbarnával szegett fakó barnásfeketék; kormánytollai feketék és szintén olajbarnával vannak szegélyezve. Szeme szennyes halványpiros, csőrének orma barnásszürke, a felső káva széle és az alsó káva mínium piros, lába zöldesbarna.
Vízirovarokkal, férgekkel, csigákkal táplálkozik, de megeszi a békákat, halakat is.
Területvédő, fajtársait elüldözi a fészek közeléből. Víz által határolt területre készíti fészkét. Fészekalja 6-11 tojásból áll, melyen mind két szülő kotlik. Április vége és június között kétszer költ. A kikelt fiókák már kéthetes korukban önállóan táplálkoznak, 7-8 hetes korukban már repülnek.
Márciustól novemberig tartózkodik Magyarországon, de kis számban át is telel. Rendszeres fészkelő szinte minden vizes élőhelyen.
Magyarországon védett!


Forrás: Magyar Wikipédia Guvat

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)


A Wikimédia Commons tartalmaz Guvat témájú médiaállományokat.