Kertészet/Lepkefélék/Tavaszi szerecsenlepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2367 bájt

Tavaszi szerecsenlepke

A tavaszi szerecsenlepke (Erebia medusa) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

Tavaszi szerecsenlepke

A tavaszi szerecsenlepke elterjedési területe Közép-Franciaországtól Közép-Európán keresztül Ázsiáig húzódik. Észak-Európában, Dél-Európa egyes részein és a Földközi-tenger szigetein hiányzik. Magyarország egyes hegyvidékein (Sopron, Zemplén, Jósvafő) gyakori.

Megjelenése

A tavaszi szerecsenlepke elülső szárnya 2-2,5 centiméter hosszú. A fehér magvú szemfoltoknak széles barnássárga gyűrűje van, a két felső szemfolt a többinél nagyobb. Ezek a barnássárga gyűrűk az erek által megszakított harántsávot képeznek. Ugyancsak fehér magvú, sötét szemfoltok (3-4) találhatók a hátulsó szárnyakon is; szintén barnássárga gyűrű veszi körül őket, de egymástól elszigetelten helyezkednek el. A nőstény alapszíne valamivel világosabb, a harántsávok kiterjedtebbek és inkább narancssárga színűek. Magashegységekben a fahatártól egészen mintegy 2500 méter magasságig a némileg kisebb termetű alfaja (Erebia medusa hippomedusa) él, melynek alapszíne felül sötét- vagy feketésbarna.

Életmódja

A tavaszi szerecsenlepke nyirkos lapályok, erdei rétek, erdőszélek, nyiladékok, patak- és szurdokvölgyek lakója, az alföldektől 1500 méter magasságig.

Boglárkán táplálkozó egyed

Szaporodása

A tavaszi szerecsenlepkének egyetlen nemzedéke van, amely már májusban megjelenik, és júniusig repül. Hernyóidőszaka júliustól áprilisig tart. A hernyó különféle füveken él, félig kifejlődött állapotban a talajban telel át.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Tavaszi szerecsenlepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)