Kertészet/Lepkefélék/Sarlósajkú molyok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3547 bájt

Sarlósajkú molyok


A sarlós ajkú molyfélék (Gelechiidae) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sarlós ajkú molyszerűek (Gelechioidea) öregcsaládjának névadó családja.

Elterjedésük, fajaik

Az egész Földön elterjedt családnak körülbelül 5000 faját ismerjük, és bizonyos, hogy a lepkék szempontjából feltáratlan trópusi területeken még számos további faj várja leíróját.

Magyarországon 2005-ben[1] 245 fajukat ismertük; ezek közül fontosabbak:

Életmódjuk, élőhelyük

A legtöbb faj hernyói különféle növényekben élnek, de egyes nemzetségek hernyói növényi hulladékkal és törmelékkel táplálkoznak. A lepkék főként éjszaka repülnek, a mesterséges fény vonzza őket (Mészáros, 2005).

Rendszertani felosztásuk

Rendszerezésük máig nem egyértelmű. Általánosan öt alcsaládjukat különítik el, de ezeken kívül még meglehetősen sok, alcsaládba nem sorolt nem marad. Ezek számának csökkentésére különböző rendszertanászok kísérleteznek egy-egy hatodik alcsalád bevezetésével, mint például:
   Apatetrinae,
   Anomologinae;
ezekben azonban nincs közmegegyezés. A Chelariinae alcsaládot egyes rendszerek[3] nem ismerik el önálló taxonnak, hanem a Dichomeridinae alcsalád részének tekintik.[4]
Mi a családot a FUNET rendszerének 2013-as állapotát követve tagoljuk.

Névváltozatok

  • sarlósajkú molyok
  • sarlósajkú-molylepkefélék
  • sarlósajkúmoly-félék


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sarlósajkú molyok témájú médiaállományokat.

Forrás: Sarlósajkú molyok

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935